Friday, September 28, 2007

17th Ramadhan Teaser

Friday Nasiha - Issue # 444

Ramadan 9, 1428, A.H. - September 21, 2007, C.E. {full article here}
Living the Quran

Surah Al-Maun (Small Kindness) Chapter 107: Verses 1-7

Small Kindness "Have you seen him who denies Our religion? It is he who harshly repels the orphan and does not urge others to feed the needy. Woe to those who pray but are heedless of their prayers; who put on a show of piety but refuse to give even the smallest help to others."

This surah brings forth the fundamental truth intrinsic in the nature of the Islamic faith, the enormous benefit it offers to all humanity and the abundant blessings with which Allah favoured mankind when He sent them His last Message.

"Have you seen him who denies Our religion? It is he who harshly repels the orphan and does not urge others to feed the needy." The surah starts with a question addressed to all who can "see", generating suspense and holding their attention in order to make them discover the target and subject of the surah. Ah! Who is this creature identified by the Qur'an as the one who denies the religion of Islam? Hence, the answer: "It is he who harshly repels the orphan and does not urge others to feed the needy." This definition of the disbelievers may sound surprising when compared with the traditional definition of faith but this is the core of the whole matter. Indeed the one who denies the faith is he who wickedly repels the orphan, humiliating him and hurting his feelings! And who does not care for the needy or their welfare. For if the truth of Islam has in any degree touched his heart, he would commit no such acts. True belief in Islam is not a spoken word but an overall change of the individual's heart, motivating him to benevolence and goodwill for all his fellow beings that are in need of his care and protection. Allah does not want mere words from His servants but demands deeds to support the spoken words. {full article here}

masjid around the world v1.0

istanbul italy kenya maghribi

The 3 Stages of a New Idea

SOURCE: Have you ever introduced a timely, well thought-out, breakthrough idea, only to be met with RESISTANCE? Yeah, me too.

John Paul Jackson, a man I greatly respect, said that an idea goes through three stages: ridicule, active resistance, and being accepted as if it always was.

This process could take weeks, months, years, or even decades depending on the idea.

I have seen this over and over again especially in the acceptance of new technologies.

Email is just for goofing off. Years ago, email was thought to only be for chatting with friends or sending jokes or silly links. The idea of email has gone through the first two stages and is now an accepted part of doing business.

How about Instant Messaging (IM)? In many companies, (IM) is in the ridicule or active resistance stage. I know of a company where two developers were working on a project using IM. The company made a decision to block IM because it was dangerous and it was only used for goofing off. On the other hand, more progressive companies encourage the use of IM and have seen productivity improvements as a result.

How about taking naps? For most of my career, the idea of "falling asleep on the job", was grounds for instant dismissal. However, we are starting to hear of companies setting up "quiet rooms" whose purpose is to give people a place to take a nap at work. Why? Because most people are sleep deprived and these companies are finding that giving their people a chance to take a nap is a win for all concerned. In some cultures taking a mid-day nap is just normal. It will be interesting to see whether or not companies will encourage people to take naps or not.

When introducing a new idea, don't expect it will be accepted at first. Most are not. One thing that may help is to gather support for the new idea before presenting it to the decision makers. For instance, maybe you want to encourage the use of IM at your company. A good first step might be to survey the people at the company and find out how many of them already use IM on a regular basis.

What have you seen that works when introducing a new idea and what doesn't?

What We CanT unDone

Hello There Nice Person; Did Anyone Ever Tell You, Just How Special You Are. The Light that You Emit Might even Light a Star Did Anyone Ever Tell You How Important You Make Others Feel. Somebody out here is Smiling. About Love that is so Real. Did Anyone Ever Tell You that Many Times When They were Sad Your E-mail made Them Smile a bit In Fact It made Them Glad. For the Time You Spend Sending Things And Sharing whatever You Find There are No Words to Thank You But Somebody, Thinks You're Fine. Did Anyone Ever Tell You Just How Much They Like You. Well, My Dearest Friend Today I am Telling You. I believe that without a friend you are missing out on a lot!!! Have a nice day, and I'm glad we are friends!!!

Thursday, September 27, 2007

Majlis berbuka puasa ANSARA CAWANGAN TAIPING

Semua ex-MRSM Taiping dijemput untuk Majlis Berbuka ACT. Boleh bawa spouse, anak2 dan seisi keluarga. Marilah beramai-ramai memeriahkan majlis, berkenal-kenalan dengan yang belum kenal dan mengeratkan silaturrahim…,

Tempat: Bukit Jalil Golf Club

Tarikh : 29.9.2007

Bayaran: RM 35.00 per pax (adults)

Untuk pertanyaan dan booking, sila contact Suraya @ 0193658877 atau Yana @ 0136434246 p/s. Ini ialah majlis tidak formal, untuk suka2 dan sesiapa yang nak bermain golf sebelum tu .. dipersilakan ..


Urgent... please confirm korang mai ke dak untuk bukak puasa sbb Adzimi & Gee nak kira kepala. Tak mo la bazir, & of course makan2 tu kena fulus, bukan bayar pakai air liur.. Kalau korang tak nampak / tak baca notice kat atas tu Bukak Puasa pot luck Date: 6 October 2007 Time: 6.00 petang - 9.30 malam Tempat: Rumah Adzimi, Bukit Rimau, Shah Alam (KESAS Highway) Agenda: Majlis Tahlil, Bukak Puasa, Solat Maghrib, Isyak & Terawikh, Moreh Nak info lagi? Call Adzimi 012 - 267 2250 or Ihsan 019 - 696 1688 Terima kaceh

16th Ramdhan Teaser

Apple Mecca - the justifications???

Forwarded from someone who has come out with this statement, up to you guys to evaluate it. As for me, deep inside my heart, i still believe that apple's purposely built this building namely MECCA just to insult ISLAM.
"Ok nak cite siket pasal hal ni.. correct me if im wrong ok... gambar² yg disiarkan tu.. actually bukan bar supply wine ke ape ke.. semua tu rumours jer akak.. cube itam tu sebenarnya Apple Store Machintosh.. diorang cover itam tu selama 2 minggu sebelum launching.. silap designer tu jgk, dia gi letak nama Mecca.. so jadi debat la kat NY.. nak bg fair, diorang ckp kalo bleh pasni jgn ade langsung bangunan kotak kaler itam.. bangunan pun xleh kotak.. wat bentuk lain.. i attach pic store apple lepas launch.. bangunan ni mmg canggih.. 2 tingkat bawah tanah.. semua jual brg apple.. "
Here are the pictures...

spam spam spam spam spam

korang pernah dapat tak email dari your pren kata ada bill gates mau kasi duit? check-out this website Byk lagi isu yg diorang tulis kalau korang nak baca...

Just shooting for fun, says boy caught for injuring, killing Asians

Nauzubillah.. kids these days.. //mod From Mat Yie
KUWAIT CITY: Jahra securitymen have arrested a 14-year-old boy, who fired a gun two days in a row near the Central Jail, resulting in serious injuries to an Asian expatriate on Sunday and death to another on Monday, reports Al-Qabas. Security sources said police had intensified their search after the fatal incident leading to the arrest of the boy who admitted the crime. During interrogation, the boy told police he got the gun from one of his friends and practiced his shooting skills with the sign and lamp posts in Al-Nhada as his targets. He also admitted firing the gun for fun at three Asian laborers on the first day and another on the second day while they were passing in front of his house. The boy and his friend were later referred to the Juvenile Prosecution where they were charged of pre-meditated murder, attempted murder and causing damages to State properties.


Assalamualaikum!!! We tend to forget that.. Happiness doesn't come.. As a result of getting something we don't have, But it rather comes.. as I realised¦ by recognizing and appreciating all that we have. Assalamualaikum & Have a Nice day!!

winners... not quiters

Peringkat Puasa

PUASA ORANG AWAM Baginya puasa adalah tidak makan minum, dan tidak berhubungan suami istri ketika siang hari dengan niat karena Allah. Tetapi mulutnya tidak berpuasa, karena masih suka menyindir orang, ngatain orang, berkata yang tidak baik. Telinganya tidak berpuasa karena masih mendengarkan hal-hal yang tidak baik, yang sia-sia. Fikirannya tidak dijaga, karena masih memikirkan hal-hal yang melanggar syariat. Hatinya tidak berpuasa, karena tidak dijaga dari perkara yang dapat melalaikannya dari Allah. Begitulah, ia cuma menahan lapar dan haus saja. Tidak ada hal bermanfaat yang ia kerjakan di Bulan Ramadhan. Sambil nunggu waktu bedug, ia isi dengan nonton TV, tidur ( walaupun tidurnya orang berpuasa itu ibadah , tapi kenapa kita tidak gunakan waktu yang luang itu untuk baca AlQuran, hadiri majelis ilmu; majelis taman syurga yang dinaungi malaikat, menolong orang tua menyiapkan makanan tuk berbuka, membuat kegiatan sosial dan lain-lain. Kalau kita sia-siakan puasa seperti ini, Allah tidak akan menilai ibadah kita, kita hanya akan dapat lapar dan dahaga saja. Sudah tentu puasa yang seperti ini tidak akan membawa perubahan kebaikan pada diri kita, malah dengan puasa sifat-sifat jahat ( mazmumah ) kita makin menjadi-jadi, karena kita menyia-nyiakan puasa kita ini dengan hal-hal yang tidak berguna. Rugilah kita sudah tidak memperlakukan tamu agung yang Allah datangkan itu dengan perlakuan yang terbaik dan istimewa, di akhirat nanti baru kita menyesal. Kalo udah menyesal di akhirat, apa gunanya? PUASA ORANG SOLEH Golongan ini sudah lebih baik dari golongan pertama tadi. Golongan ini bukan saja menahan diri dari makan minum, berhubungan suami istri, tapi juga ia sudah mengusahakan untuk mengajak seluruh anggota tubuhnya untuk berpuasa, yakni menjauhkan diri dari segala hala yang ga baik. Mereka menjauhkan diri dari mengumpat atau menjelek-jelekkan orang lain, melakukan sesuatu yang haram, menjauhi tempat yang penuh maksiat, mendengar hal yang bermanfaat, pokoknya dia usahakan banget agar anggota lahirnya tidak melakukan apa yang dilarang oleh Allah. Tapi ia belum bisa mengawal hati dan fikirannya dari memikirkan dan merasakan hal-hal yang melalaikan dirinya dari Tuhan. Contohnya, ia berfikir ingin beli ini beli itu, sementara uangnya sebenarnya bisa digunakan untuk hal yang lebih bermanfaat, tapi berkhayal- khayal nanti buka puasa dia mau makan makanan yang enak-enak. Ya inilah batasan puasa orang soleh. Namun puasa yang seperti ini, sudah mendapat pujian dari Allah Ta’ala, ia sudah terselamat dari api neraka, tidak seperti puasa orang awam yang belum bisa menyelamatkan seseorang dari api neraka. Tapi bukan hal yang mudah untuk meningkatkan puasa kita dari peringkat awam ke pringkat soleh. Tidak mudah untuk menahan mata dari melihat hal-hal yang tidak disukai Allah, tidak mudah untuk tidak berkomentar ketika kita melihat sesuatu yang berlawanan dengan perasaan kita, tidak mudah juga tuk menghindarkan telinga dari mendengar hal-hal yang tidak bermanfaat, ya khan ? Ini karena, kita sudah lama terpisah dari Tuhan, dan kemungkaran serta kemaksiatan telah merajalela di seluruh pelosok dunia ini, masyarakat sudah rusak bahkan keluarga juga sudah rusak. Manusia telah lama meninggalkan Allah, Allah dianggap hanya diperlukan dan hanya ada kaitan dengan ibadah-ibadah ritual saja, padahal sebenarnya tidak ada satu aspek pun di dalam hidup kita yang tidak terkait dengan Allah…betul tidak ? PUASA ORANG BERTAQWA, MUQARRABIN DAN SIDDIQIN Inilah puasa para Muqarabbin. Puasa mereka-mereka yang sudah sangat terhubung hati dengan Allah Ta’ala. Bukan hanya di waktu sholat atau di waktu berpuasa. Bahkan setiap detik kehidupan mereka tidak pernah lepas dari bersama Tuhan. Jadi setiap apa yang mereka lakukan selalu tepat sesuai dengan kehendak Allah, karena mereka sudah kenal, cinta dan takut dengan Allah. Apalagi ibadah puasa di bulan Ramadhan. Mereka merasakan bahwa Ramadhan adalah bulan paling mulia yang Allah Ta’ala anugrahkan kepada insan, karena itu sudah pasti mereka akan memanfaatkan dan beramal di bulan Ramadhan dengan sebaik-baiknya, karena di bulan lain pun mereka sudah begitu..inilah dia puasa para Rasul, Nabi dan wali-wali besar.


Jawapan utk quiz [ni]

Wednesday, September 26, 2007

15th Ramadhan Teaser

Forum: Jual Beli Barang

Aku buat satu topic besau utk jual beli barang kat forum [click sini] kalau korang tak sedar lagi kita dah ada forum sendiri..

Apple Mecca

an insult or what?? Apple building a black cube shape in NY and called it Apple Mecca. Even worse the cube actually for serving alcohol beverages..

cool website .. instructable

How to make a edible play-doh for your kids? [click here] nak buat senapang pun bleh.. [click here] play-doh at

The Duck And The Devil

There was a little boy visiting his grandparents on their farm. He was given a slingshot to play with out in the woods. He Practiced in the woods, but he could never hit the target. Getting a little discouraged, he headed back for dinner. As he was Walking back he saw Grandma's pet duck. Just out of impulse, he let the slingshot fly, hit the duck Square in the head, and killed it. He was shocked and grieved. In a panic, he hid the dead duck in the wood pile, only to see his sister watching! Sally had seen it all, but she said nothing. After lunch the next day Grandma said, "Sally, let's wash the Dishes." But Sally said, "Grandma, Johnny told me he wanted to help in The kitchen." Then she whispered to him, " Remember the duck?" So Johnny did the dishes. Later that day, Grandpa asked if the children wanted to go fishing and Grandma said, "I'm sorry but I need Sally to help make Supper." Sally just smiled and said," Well that's all right because Johnny told Me he wanted to help." She whispered again, "Remember the duck? " So Sally Went fishing and Johnny stayed to help. After several days of Johnny doing both his chores and Sally's, He finally couldn't stand it any longer. He came to Grandma and confessed that he had killed the duck. Grandma knelt down, gave him a hug, and said, "Sweetheart, I know. You see, I was standing at the window and I saw the whole thing, but because I love you, I forgave you. I was just wondering how long you would let Sally make a slave of you. " THE MORAL OF THE STORY: Thought for the day and every day thereafter? Whatever is in your past, whatever you have done... And the devil keeps throwing it up in your face (lying, cheating, debt, fear, bad habits, hatred, anger, bitterness, etc.) .... whatever it is.... You need to know that God was standing at the window and He saw the whole thing..... He has seen your whole life. He wants you to know that He loves you and that you are forgiven. He's just wondering how long you will let the devil make a slave Of you . The great thing about God is that when you ask for forgiveness, He not only forgives you, but He forgets . It is by God's grace and Mercy that we are saved. Go ahead and make the difference in someone's life today.

SKYSPORTS Fantasy Football wk 5

Top 3 Perfomers - week 5 Liverpool Macho Siot Ahmad Harris Khaidzir 78 team_anuar Anuar Awang 70 Solution FC Rizal Giggs 64 Rafalution78 Ahmad Harris Khaidzir 64 Top 3 Cummulative wk 1 - 5 team_anuar Anuar Awang 283 Intertina talib sabri 246 Liverpool Macho Siot Ahmad Harris Khaidzir 232 {click here for full details}

YAHOO Fantasy Football wk 5

TOP 3 week 4 performers 1 - Liverpool Power Maaa!!! 81.5 2 - Zypher 71.5 3 - Sissoko 69.5 Cummulative Week 1 - 4 Leading pack week 2 1 - Liverpool Power Maaa!!! 394.0 2 - Belasah Aje fc 359.0 3 - geroda fc 339.5 {click here for full details}

GADGET: what's the time please?

cuba tengok mcm mana function jam ni.. good luck!

Tuesday, September 25, 2007

14th Ramadan Teaser

Plead for EarthQuake Fund in Sumatera

Mangsa Gempabumi di Sumatera Perlukan Bantuan

Di kemaskini pada Selasa, 25/09/2007

Telah 2 minggu berlalu apabila gempabumi sekuat 8.4 pada skala Ritcher melanda daerah Bengkulu di Sumatera dan seterusnya menggegarkan Nusantara. Sebahagian daripada kita di Malaysia juga turut dapat merasakan betapa besarnya kekuasaan Allah merencanakan kejadian tersebut, yang seharusnya terus diambil sebagai pengajaran dan iktibar. Alhamdulillah kita masih diberi kehidupan yang selesa dan mewah, malahan dapat menunaikan ibadat puasa dengan baik sekali. Dapat kita berbuka puasa dengan pelbagai pilihan makanan, rotab dan tamar berkualiti tinggi yang mahal, menghilangkan dahaga dengan air zam-zam, merasakan kebahagiaan majlis berbuka bersama anak-anak dan keluarga, dan seterusnya beramai-ramai mengunjungi masjid-masjid untuk bertarawih dalam keselesaan sejuk berhawa dingin.

Namun, bagi saudara-saudara kita di Sumatera, kehidupan mereka terus dalam kesulitan, ketakutan dan trauma berikutan kejadian gempa dan susulan gempa yang berterusan. Harta, rumah, malahan keluarga mereka, sebahagian besarnya telah musnah. Tidak kurang juga yang masih menanggung kesakitan dan kecederaan. Sebahagian besar daripada mereka cuma mampu berteduh dalam kemah-kemah sementara yang serba kekurangan. Tidak ada kemudahan, makanan, keselesaan, apa lagi kemewahan seperti yang kita nikmati. Mereka berbuka puasa hanya dengan air telaga dan biskut kering yang diberikan oleh mereka yang prihatin.

Tidak seperti benjana Tsunami tahun 2004 lalu, bencana kali ini tidak mendapat perhatian dan liputan media dengan baik. Menurut relawan-relawan tempatan di Sumatera, walaupun angka kematian tidak begitu tinggi, namun terlalu banyak bangunan, masjid, sekolah dan rumah-rumah yang musnah. Dengan kejadian gempa-gempa susulan yang dianggarkan akan berterusan dalam tempoh sebulan, kemusnahan akan bertambah banyak lagi dan merumitkan usaha pemulihan.

Menurut mereka lagi, masyarakat sangat memerlukan bantuan kemah, selimut, ubat-ubatan dan makanan. Relawan-relawan tempatan bekerja gigih memberi bantuan perubatan, mengagih makanan, dan seterusnya bersama-sama berbuka puasa dan bertarawih di kemah-kemah sementara. Alhamdulillah, usaha relawan-relawan ini akan sedikit sebanyak dapat meringankan beban dan tekanan kepada mangsa.

Dalam keghairahan kita meningkatkan amal di bulan Ramadhan yang mulia ini, lebih-lebih lagi menjelang Syawal yang hampir tiba, HALUAN mengajak masyarakat untuk turut menghulurkan sebahagian dari kesenangan dan kemewahan, membantu tetangga kita yang di timpa musibah ini. Menurut Ketua Biro Bantuan Kecemasan dan Misi Kemanusiaan, Tuan Haji Mohd Azhar Idris, HALUAN telahpun menggerakan usaha mengumpul dana bantuan kepada mangsa. Beliau menggesa supaya masyarakat prihatin, terutama mereka yang ingin mengambil peluang beramal di dalam bulan Ramadhan yang penuh kemuliaan dan keberkatan ini, turut bersama-sama segera memberi sumbangan dan bantuan. Beliau juga menegaskan bahawa bantuan segera amat diperlukan bagi meringankan beban mangsa yang tidak mendapat bantuan sebaiknya, lebih-lebih lagi dalam suasana mereka menunaikan ibadah puasa Ramadhan.

Disamping menghulurkan derma, Hj Mohd Azhar juga menyarankan supaya diadakan kutipan derma di masjid dan surau supaya lebih ramai masyarakat, terutama muslimin dan muslimat, untuk turut membantu. HALUAN telah menyediakan flyer ringkas (sila klik di sini untuk dimuat-turun) bagi memudahkan usaha mengiklankan kutipan ini.

Sumbangan boleh disalurkan melalui

Nama Akaun: Tabung Kemanusiaan HALUAN No Akaun: 14-023-01-002571-8 Bank: Bank Islam Malaysia Berhad

Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada Tuan Haji Mohd Azhar Idris melalui talian 012 - 601 2 743

Semoga sumbangan anda diberi ganjaran yang berlipat ganda sempena bulan yang mulia ini, lebih-lebih lagi kerana membantu mereka yang ditimpa musibah. Jangan bertangguh, rebutlah peluang untuk memberi mereka makanan untuk berbuka puasa, kerana menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Dawuud,

Daripada Anas bin Malik, bahawa Rasulullah saw telah pergi bertemu Sa'd bin 'Ubadah dengan membawa sebuku roti dan zaitun, kemudiannya beliau (iaitu Sa'd) memakannya. Kemudian Rasulullah saw bersabda; "Kamu memberikan (makanan) orang yang berpuasa berbuka, dan yang memakan makanan kamu itu orang-orang yang mulia, kamu (akan) didoakan kesejahteraan oleh para malaikat".

AirAsia Fening

Macam mana AirAsia nak fly from KL to KL???

Audi RS8... [sold out in UK]

cool website .. hostmonster

kalau korang dah siap desgin website kena la cari host.. this one aku jumpa pakai googlies, hostmonster mmg kasi monster offer compare to mesrahosting yang aku post baru-baru ni. Price wise not that bad US$57.00 = approx RM228 (Rm4.00 = US$1.00) & Mesrahosting RM300.00 Just a teaser, these are the facts about hostmonster vs. mesrahosting; disk space: 30GB vs 10GB, bandwidth: 3000GB per month vs 20GB per month. (Not sure good or bad) Mesrahosting is a local company.. monster away @

cool website .. mamboserver

Ni sapa-sapa yang nak buat website power & free code bleh mai sini... dancing (mambo) your way @ website yg pakai mamboserver, porsche brazil, hyundai venezuela, official site for Samuel L Jackson dsb.. Menurut adik aku (dia buat computer science), CMS ni dah cukup power & yang penting its an open source.. maknanya free/ percuma. Bleh download the file and edit as you like. kalau dah download kena download software apache kat bawah ni.. its a support software utk mamboserver. support software @


Interviewed by Ihsan Pertama, boleh kasi nama penuh, no maktab (kalau ingat la), homeroom dan kelas? Mohamad Sukri Husin a.k.a Mat Yee; 94163; Delima C; 505 Note: Ramai sangat Sukri kat Taiping! Betul tu Mat Yie, ramai sangat orang nama Sukri takde sorang pun dipanggil sukri. OK, oleh sebab mrsm taiping ni start form 4, sekolah form 1-3 dulu kat mana? Maahad Muhammadi Lelaki (sama dgn Ahmad Rizal a.k.a Mamat, Salehuddin a.k.a Ustaz & Hazrin Sufian) Best & Worst memories masa kat tepen? Best: 1-Peristiwa mental torture by senior masa minggu orientasi di DK. Korang ingat tak sapa "hero" kita masa tu? Akupun tak tahu ni peristiwa good or bad. Hehehehe... 2-Isi kasut budak perempuan dlm kasut Azura Dina, pastu semua budak perempuan claim kasut diorang hilang sebelah. 3-Kenangan meletak stayfree di atas meja budak kelas aku yang paling pemalu. Pastu pretend tak tahu apa2, then dok gelak bila tengok muka dia merah padam semua budak perempuan dok meeting camner boleh tersalah letak kat situ. Siap cover2 lagi tu... 4-Kisah "surat cinta" Ajib & Amoi. Worst: 1- Aku silap tarikh book bas balik dari Kelantan ke Taiping, dan satu bas kena curfew seminggu takleh keluar. Sorry... 2- Nadwah Islamiah di Kulim di mana aku dipilih last minutes utk hafaz surah (sbb aku sekolah agama kot). Pastu masa aku naik ke pentas, semua orang gelakkan baju melayu aku yang sama dgn alas meja & langsir. To make thing worse, aku tak ingat surah2 tu dan bila di suruh hafaz aku cakap "sadaqollah ul-aziiimmm....". The rest takyah ceritalah... Surat cinta Ajib & Amoi??? heheh nak kena korek ni...Apa yang paling rindu pasal tepen? 1-Pot sembang kat bilik. Kalau dah sembang tak reti nak berenti... 2-Paw "ration" (makanan) jiran tetangga. Thanks Allahyarham Imran... 3-Perjumpaan homeroom aku (semua orang tak nak jumpa!) hehe, Homeroom tu masa budak-budak.. sekarang dah OK kot?? Ada cikgu kesayangan? Cikgu Add Math aku (aku lupa nama dia laa, wife cikgu afffendi) Kita dah tinggal tepen 12 tahun lepas, apa mende yg buat sekarang? (kerja, hobi, kelab,etc) Careerwise, still struggling to joint offshore line. La ni civil engineer utk onshore. I've new hobby... camera & fotografi Cool hobbies.. bleh la ambik gambar and post kat blog. Apa pandangan tentang blog tepen9495? ada cadangan yang boleh buat blog ni lagi mantap? Getting better & better. Well done bro! Tapi perlu banyak contribution dari rakan2 lain utk kurangkan bebanan moderator. Mungkin kita boleh post cerita lawak, update life sekarang (kerja/family/etc), citer visit tempat baru atau paling tidak citer2 spt citer jogathon aini tu yg share experience dia. Mungkin kita boleh lihat camner post citer Ustaz/Mas dibuat (done by others with permission) boleh memberikan idea kepada kita utk contribute kepada moderator. Make sure it's not offensive post. Apa idea untuk kita buat reunion tahun depan sempena MRSM Taiping 25 tahun? 1- First of all, kita perlu ubah mentaliti "somebody is nobody" sesetengah kita, supaya semua berasa selesa bila reunion. Jadi perlunya "everybody is somebody" in their own way. Saya personally tabik kepada teman2 yang mempunyai karier yang bagus dan seharusnya menjadi motivasi kepada kita semua untuk berjaya dlm bidang kita. 2- Create open and friendly environment to all. Jadi "back to the school" stuffs ini perlu diperbanyakkan lagi spt post gambar, cerita lama, interview etc. Cuma kali ini mungkin dalam topik yang berbeza dan orang yang mungkin biasa2 ajer di skolah. Hari ini aku my kwn aku bagitahu camner dia tak pernah terfikir utk kahwin dgn budak the next class, dan mereka kahwin & bahagia. Cerita gini pun menarik kan? 3- Perlu wujudnya satu committee yang boleh menguruskan hal reunion atau hala tuju kita. AJK (Ahli Juru Kalut) ini seeloknya orang2 yang in contact with the most of us. 4- Sebelum reunion 25 tahun tu, elok gak kalau ada activity yang "sth that lead to sense of belonging to maresmart" eg SKPG, CAT football team or charity work. Kalau Taiping terlalu jauh & tiada masa, macam mana dgn career exposure talk di local univ.? Dengan ini kita share the same interest & vision. 5- Mungkin dlm reunion itu, paling senang ialah update our network. Selain tu, mungkin ada kawan2 kita boleh memberi talk dari segi kepakaran masing2. As a young parent we might interested to know about child care, Salehuddin would be the best person. Macam mana dgn financial planning, legal issue about buying a house, self business or working oversea? I believe we can do it. 6- Cuba lihat teman2 yang kurang bernasib baik and see what we can do within our capacity (time, money & commitment), may be we could help them in our own way.
website ni bukan official website mrsm taiping... mau carik official punya, segala isi kandungan dalam blog ni tak mewakili mrsm taiping dan MARA. Untuk cari Ansara Cawangan Taiping, bleh p ke Kat, webmaster dia Abg Damit.... website ni utk geng2 mrsm taiping batch 9495 lay-park, borak2, merapu, meroyan, melalak.

jemput tengok dan tengok lagi.. kalau tak puas jugak bleh la tinggal message ka, letak comment ka... mau Lagi??? email la sama wa kat taiping9495 at gmail dot com.

terima kasih kat sapa2 yg tolong website ni secara jualan langsung atau black market....

article yg ada dlm ni adalah hakcipta blog ni kecuali ada dinyatakan dicilok dari sumber2 tertentu... segala komen yg dibuat dalam blog ni takde langsung mewakili blog nih.. komen2 tu adalah hak dan rekacipta org yg tulis komen tu... ada paham? webmaster ada hak utk meng'edit', meng'keluar'kan mana2 post yg dirasakan tidak sesuai