Tuesday, June 30, 2009


TQ Adzimi for sharing

Imam Ghazali: Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1: Orang tua

Murid 2: Guru
Murid 3: Teman
Murid 4: Kaum kerabat
Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?
Murid 1: Negeri Cina
Murid 2: Bulan
Murid 3: Matahari
Murid 4: Bintang-bintang
Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Imam Ghazali: Apa yang paling besar didunia ini ?

Murid 1: Gunung

Murid 2: Matahari

Murid 3: Bumi

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al Araf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka

IMAM GHAZALI Apa yang paling berat didunia?

Murid 1: Baja

Murid 2: Besi

Murid 3: Gajah

Imam Ghazali: Semua itu benar, tapi yang paling be! rat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Imam Ghazali: Apa yang paling ringan di dunia ini ?

Murid 1: Kapas

Murid 2: Angin

Murid 3: Debu

Murid 4: Daun-daun

Imam Ghazali: Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat

Imam Ghazali: Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?

Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali: Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ! ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri

Saturday, June 27, 2009


Island Red Cafe ada website dia sendiri @ http://www.irc2u.com. So far takde lagi info pasal kedai Syahmy, maybe later diorang update.

Kedai syahmy kat The Strand, Kota Damansara. Belakang Dataran Sunway. Kalau dari LDP, masuk exit ke IKEA, ikot terowing sampai 3 traffic light belok kanan. Lepas tu masuk junction kiri & ronda2 la kat situ, ada satu je island red cafe kat The Strand tu...

Sime Darby Management Apprenticeship Programme : Walk-In Interviews

Dear Sime Darby employees,

We are now actively recruiting unemployed graduates for our Sime Darby Management Apprenticeship Programme (SD MAP) which will commence on 6th July 2009. It is one of Sime Darby's CSR initiatives to support Government's mission in reducing unemployment rates amongst degree holders.

In view of the above, a Walk-In Interview will be conducted on next Monday, 29 June 2009 form 9.00 am to 5.00 pm at Legend Hotel, Kuala Lumpur

Enclosed herewith please find the self-explanatory memo from our Executive Vice President - Group Human Resources, for your further information [akan di muat naik kemudian].

Thank you.



Friday, June 26, 2009


A believer shall not be stung twice out of the same hole.

- The Prophet Muhammad, as reported by Abu Hurairah


TQ to Adzimi for sharing...

Click here to download the presentation [slide]

Wednesday, June 24, 2009


Nadia Natasha 8 tahun dan Ahmad Zakry 10 tahun, telah hilang dari rumah di Sri Putramas, Jalan Kuching, KL pada 22 Jun 2009. Kali terakhir dilihat pada jam 7malam 22 Jun. Sebarang info sila hubungi Puan Miza di 013-345 5661. Terima kasih. Nadia Natasha 8 yrs and Ahmad Zakry 10 yrs were missing since 22nd June 2009, last saw at Sri Putramas, Jalan Kuching, KL at 7pm. Please call Puan Miza at 013-345 5661 if you have any information. Thank you.

Sunday, June 21, 2009

Island Red Cafe

island red cafe...

yana & gee (adzimi 506)

orang kuat kedai (tuan punya daaa...) syahmy 502 & orang kuat besi, nikFa

tiga orang kuat... syahmy 502, nikfa 503 & adzimi 506.

Thursday, June 18, 2009


A question for the genius, the one who solve the problem will write the name in the attached file.






9+7=???????? ???

Wednesday, June 17, 2009

Learning to cheat

Published Date: June 17, 2009 By Ahmad Saeid, Staff Writer KUWAIT:
As the final exam season peaks in Kuwait's public and private schools, parents, students and teachers are crossing their fingers and hoping for the best. While some students are studying hard in order to win their ticket for next year, other students are relying on teachers to give them the answers. "We were allowed to cheat last year and the year before" says Abdulmajid, an eighth grade student in a Kuwaiti public school. "We got help from the teacher; he would read the question paper and give usthe answers to [the questions] - and that happened in all exams, except religion.
It's unclear how widespread teacher-encouraged cheating is in Kuwait's public schools, but a quick survey of students suggests that the practice is all too common. Education is the most important part of future planning for any society, since it lays the foundations for the next generation of doctors, school teachers, engineers, voters, MPs and minister who will rule the country when the current generation ages.Students from both public and private schools told the Kuwait Times about the ease with which they cheat and how teachers take part in the practice.
Walid, a ninth grade student in a private school said teachers allow students to cheat openly on exams. According to him, one of the teachers in the classroom where he was taking an English exam told the pupils in the last 15 minutes of the examination period, "'If anyone has any cheat sheets just do it fast!' after which they were allowed to cheat using theirown and other pupils' cheat sheets.Abdulrahman, another private school pupil, this time in fifth grade, said, "A teacher came in during the Arabic language exam and read the exam questions along with the answers." Abdulrahman said that this phenomenon is also widespread in science exams.
Haneen, a fifth grade public school pupil, said, "During the last three exams, a teacher sat next to me and helped me solving exam questions." Asked whether teachers gave the same assistance to other pupils, Haneen said, "Yes they helped them too, there were two teachers in the classroom helping all the students.These testimonies made us curious about the reason why teachers would behave in this way! I mean it's one thing not to give much effort to observing students during the exams, but to go out of your way to help them cheat intentionally is difficult to understand.
The Kuwait Times asked a teacher with over ten years' experience to explain this phenomenon, which was when we realized that this is only the tip of the iceberg. No one is evaluated by the level of education they deliver," said the schoolteacher, who asked to remain anonymous. "Kuwaiti teachers prefer holding exhibitions, workshops and model lessons for visiting observers because it's the easy way to receive excellency, which entitles teacher to an allowance, and the foreign teachers concentrate on private lessons that they give after school, and both groups don't care whether their students will understand.
Classes are not taken seriously, by teachers and students, it's really a difficult way to really teach students because they are difficult to handle, and even if you try to punish a student for bad behavior, you will be thinking about his parents; they always take the side of their kid, even if he or she is wrong, so everyone is just doing it the easy way.
The teacher added, "At the end of the year , every school tries to cover for itself, because they don't want pupils' falling marks to raise questions about the quality of education in their school.The veteran educator went on, "It's not uncommon for the school principal to ask the teachers marking the examination papers to add ten marks on the overall marks of all students, and they usually add them to the essays and questions that require long answers, so they won't be noticed at the first look.
Parents expressed unhappiness at this phenomenon.I don't want my kids to go to school to pass the year, I send them there to study and learn" says one surprised parent. Another told the Kuwait Times, "Yes they will pass, but who will let them cheat in their future?

Tuesday, June 16, 2009


Cerita dulu-dulu dari Jigon..... Aku teringat time ni si Nizam (511) terseliuh kaki sebab sadung akar pokok kat blakang AB. Cikgu tanya pesal terseliuh, dia jawap jatuh tangga... baeeekk punya cover line...

Cerita pasal meriam buluh... aku pun tak tau sapa pnya idea. Tapi yg aku ingat aku la yg buat, org kampung , biasa la meriam ni. Masa ni bulan posa ni. so masa ari tu aku kuar la pi pekan taiping ngan sapa ntah carik menda letupan! tu. Karbaid.

So petang tu ,aku, Arman ngan Bob buat trial dulu .kami amik besi apa ntah Hamid Yaman punya kat stor sukan pastu pegi belakang sekali.kat tempat Cikgu Adris. pastu buat la trial kat situ. Buleh tahan pun. So petang tu kami usung la besi paip tu belakang AB kat bukit tu. Pastu si arman ngan bangganya nak cucuh la. Si bob lak duk jenguk dekat situ. Aku pun sediakanla menda campuran ni. Nak dijadikan cerita masa aku suruh Arman cucuh tu dia cepat sangat so api padam, so bila dia nak cucuh lagi sekali sure la meriam tu dah overload. Tu yg meletup macam bom tu. Bob plak lari jatuh longkang..kaki seliuh. Malam tu si mohzir tanya tapi takde la org mengaku.

Tapi besok tu malam tu bebudak ni main mercun. Pastu mohzir mengamuk la. Dia nak nama org yg main mercun or dia nak denda semua...so sapalah hamba Allah ni bagi la nama aku sorang. pastu tidak lama kemudian aku pun kena masuk JDM. Masa tu diaorg kata aku telah bersalah menyimpan dan menggunakan bahan letupan merbahaya.

Si Tajri marah gila. tapi masa tu mujurla Hamid Yaman ngan Adris tak marah sangat aku...eleh, biasa la tu. Anyway aku kena gantung 2 minggu. Seminggu masa cuti raya (inclusive) pastu seminggu lagi lepas tu. sekian.

Friday, June 12, 2009


"People choose what they want to see, hear, feel and the most important thing is, what the want to remember.....'


Pengetua nak yang pergi kursus tu jadi trainers kat tepen. So korang pun handle lah satu session kepimpinan kat kitorang yang berstatus rakyat jelata

Salah satu sesi tu untuk menunjukkan jenis-jenis kepimpinan. Game yang dibuat time tu, ada beberapa abjad & team dikehendaki utk buat perkataan dari abjad tersebut. Team aku tak salah ketuanya Fariz. Ketua aku ni dapat kepimpinan yg tak kisah, jadi bila sessi bermula team kena tentukan berapa banyak perkataan yang diorang boleh buat. Since ketua kitorang ni tak bertanggungjawab, kami tentukan sendiri. Aku tak ingat team lain, tapi yg aku ingat satu je. Mat Rithuan dapat kepimpinan yang irrasional. Setiap kali team diorang tentukan jumlah perkataan diorang letak ratus2....

Team aku menang banyak kali walaupun tak sepatutnya jadi macam tu. Bakar explained yang team kitorang ni kena ada team spirit yang kuat sebab ketuanya yg tak bertanggungjawab. Time nak tentukan perkataan je, si Fariz dok mengulor aje.

Kesimpulannya, jenis-jenis kepimpinan ni ada baik dan ada buruk. Ada masa kita kena lenient (kasi leeway sket), ada masa kena keras macam batu, ada masa kena diplomatik. Tak ada kepimpinan yang boleh diguna pakai untuk semua situasi. Yang tu la skill kepimpinan yang Pengetua nak kita belajo. Soklannya, ada pakai dak? >_<

Monday, June 08, 2009

Sunday, June 07, 2009


TQ Adzimi for sharing. [Click kat sini] utk pautan


Kalau ada kesenangan korang dijemput ke

tempat: island red cafe, the strand, kota damansara
tarikh: 20 jun 2009
hari: sabtu

jam: antara 8:00/8:30 malam. Balik ikot kesukaan hati. Kalau nak tolong Syahmy basuh & tutup kedai pun boley. Upah? Kena tanya Syahmy utk keterangan lanjut.

Acara ni combined batch 93/94 & 94/95.

Untuk mengelakkan fitnah rumah tangga, anda disarankan membawa pasangan anda & askar-askar anda. Segala 'back in memory lane' adalah tanggungjawab sendirik/ >_<

Saturday, June 06, 2009


tq to Kak Yani for sharing


tq adzimi for sharing


Mak mertua aku balik dari middle east, dia bawak sand roses as gift. Bila aku tengok, memang rasa pelik macam mana 'bunga' ni dijadikan.

Sand roses ni ada macam-macam bentuk, kaler & unik, setiap satu roses ni bentuknya berlainan. Takde satu yang sama.

Aku kurang paham macam mana 'bunga' ni terjadi, tapi menggunakan search engine, aku jumpa pautan-pautan berikut. Tapi kalau nak cari sand roses ni kena masuk desert pakai 4x4. Kira macam kat sini kalau nak cari madu hutan yang bagus kena masuk 'deep in the forest'. Gambar yang aku upload tu adalah salah satu sand roses yang bentuknya takkan sama dengan yang lain.

Pautan 1
Pautan 2
Pautan 3

Friday, June 05, 2009


dicilok dari hezrin muka buku hari ni...

Thursday, June 04, 2009

Pelaung utk Pekerja diberhentikan dan Graduan menganggur

1) Program Pekerja
2) Graduan menganggur (6 bulan minimum)
Pendaftaran :RM 0.00
Kemasukan :Terhad
Latihan :Jangkamasa - 4 Bulan
Keistimewaan : Tamat latihan 4 bulan kerja dicarikan
Elaun : Minimum 500
Asrama : Disediakan
Lokasi :MCS Banting
Syarat : 2 keping Gambar ukuran paspot
2 Keping salinan kad pengenalan
2 Salinan Sijil Kelulusan Akedemik SPM /SPMV
2 Salinan Surat diberhentikan dariada syarikat
2 Salinan Sijil Diploma / Ijazah bagi graduan menganggur
Berminat Sila hubungi Perunding Kami Fauzi Manan -013 3711865

Tawaran untuk semua warganegara Malaysia
Rebut peluang ini sebelum program ditamatkan

Kerjasama antara Kementrian Belia dan Sukan dan Kementerian Sumber Manusia

KOC Jobs Opportunity

KOC through Universal Staffing Services, Inc. will be coming to Indonesia and Malaysia this June or early July (2009) for recruitment event. The interview set-up and schedule arrangement hasn't been finalised and shortlisted candidates will be advised accordingly the final date and venue.
The ads will come out in New Strait Times and the list of NON-ADVERTISED as follows:
  1. Contract Engineer
  2. Eng. Marine Contract
  3. Eng. Marine Maint
  4. Process Engineer
  5. Planning Engineer (Instrument)
  6. Engineer Instrument Maint
  7. Eng. Cost & Estimation
  8. Engineer I Design (Mechanical/Process/Instrument)
  9. Fire Engineer
  10. Environment Engineer
  11. Industrial Hygienist
    You need to have min. relevant degree in respective positions and 8 years of experience (min 10 years for selective senior positions). To view and apply detail job description, please log on to www.unistaff.us

p/s: You could dissiminate this info to your prospective frens.

Wednesday, June 03, 2009

OUR PORT... (updated)

Kita ada port baru

Add: The Strand, Kota Damansara (Belakang Dataran Sunway, atas sket dari IKEA from LDP)

Kedai makan ni concept kopitiam, tuan empunya diri Syahmy dari kelas 502. Dia buat kedai ni ngan partner dia. Nanti aku update info as aku dapat...

So lepas ni tempat lepak kita, Kota Damansara!!!

Red Bull gives you wings...

HONG KONG, June 2, 2009 (AFP) - Hong Kong officials have found traces of cocaine in cans of Red Bull, a few days after Taiwanese authorities confiscated close to 18,000 cases of the popular energy drink.
Officials at the Centre for Food Safety said a laboratory analysis found tiny amounts of the illegal drug in samples of 'Red Bull Cola,' 'Red Bull Sugar-free' and 'Red Bull Energy Drink', a spokesman said. The drink has now been taken off the shelves of major supermarkets, the spokesman said in a statement issued late Monday. He added that the amount of cocaine found in the drinks posed little health danger.
Red Bull moved quickly to deny the findings and said independent tests on the same batch of drinks had found no traces of cocaine. The Centre for Food Safety found traces of cocaine between 0.1 and 0.3 micrograms of the illegal drug per litre, the statement said. Initially, Hong Kong's commissioner for narcotics Sally Wong said the government was taking legal advice on any possible liability for importers and retailers.
However, after meeting Red Bull representatives Tuesday, the government issued a statement saying no prosecution was intended, because of 'the absence of prior knowledge of the cocaine content in the product. 'However, should they continue to deal in any products containing dangerous drugs in future, they might be liable to prosecution,' the statement said.
Commissioner for Narcotics Sally Wong said some retailers had taken contaminated batches of Red Bull off their shelves and advised those who had not done yet done so to follow suit. Before Tuesday's meeting, Red Bull's Asia Pacific marketing director, Daniel Beatty, said the firm strongly disputed the findings that cocaine had been found in its product. 'It would have been absolutely impossible for the Hong Kong or any other authorities to have found traces of cocaine in Red Bull Energy Drink,' he said in a statement. The Hong Kong government said tests on further samples of Red Bull Tuesday had not detected any cocaine.
The government had asked Red Bull for more samples 'in order to establish whether the existence of traces of cocaine in some samples is a systematic issue or whether it relates to any particular lot or serial number.' Taiwan officials said Saturday they had confiscated nearly 18,000 cases of Red Bull imported from Austria after finding it contained traces of the drug. Taiwanese authorities ordered the drinks to be removed from shelves pending further investigation.
Red Bull, whose advertising slogan is 'Red Bull gives you wings,' was founded by Austrian toothpaste salesman Dietrich Mateschitz in the 1980s. It has since become one of the dominant players in the global energy drinks market.

What Oil Pulling?

"... Some people think I'm crazy when I tell them that oil pulling can help those with asthma, allergies, chronic fatigue, diabetes, migraine headaches, PMS, and chronic skin problems. Oil pulling works by detoxifying or cleansing the body. In this way, disease promoting toxins are removed, thus allowing the body to heal itself.. As a consequence, health problems of all types improve..."

Read more about it here.

website ni bukan official website mrsm taiping... mau carik official punya, http://www.mrsmkm.edu.my/taiping/. segala isi kandungan dalam blog ni tak mewakili mrsm taiping dan MARA. Untuk cari Ansara Cawangan Taiping, bleh p ke http://www.actorg.net. Kat ACTorg.net, webmaster dia Abg Damit.... website ni utk geng2 mrsm taiping batch 9495 lay-park, borak2, merapu, meroyan, melalak.

jemput tengok dan tengok lagi.. kalau tak puas jugak bleh la tinggal message ka, letak comment ka... mau Lagi??? email la sama wa kat taiping9495 at gmail dot com.

terima kasih kat sapa2 yg tolong website ni secara jualan langsung atau black market....

article yg ada dlm ni adalah hakcipta blog ni kecuali ada dinyatakan dicilok dari sumber2 tertentu... segala komen yg dibuat dalam blog ni takde langsung mewakili blog nih.. komen2 tu adalah hak dan rekacipta org yg tulis komen tu... ada paham? webmaster ada hak utk meng'edit', meng'keluar'kan mana2 post yg dirasakan tidak sesuai