Monday, March 31, 2008

KLIM Half Marathon 2008

KLIM. What did I make of it? A tough route that looks lame and good at deceiving hopefuls. Nevertheless I didn't train enough for it, so I reaped what I sow. No use for complaining that I didn't do well enough, or I was actually hoping to finish the same time I finished GE 20km for which I clocked 2:35. Started at the back of the pack as I reported and got into the cage late. 2 minutes had past before I got to hear the beeping sound caused by my chip crossing the rubber mat. Then I heard the subuh azan, and I promptly stop and stood at the pavement behind a van, to perform my prayers. I was sufficiently covered so there was no need to where the customary telekong to pray. After 3 minutes of peace with God, I continued what I was there for - to finish the 21km in a respectable time, at least 2:35 or the most was 2:45. At a time when the other half-marathoners were already out of sight, save for some gentlemen who were behind a bus stop, performing their prayers as well, one word came to mind - straggler. I always read the word at Haza's blog but never in my mind that I thought I would be one of them stragglers, who's place in the race was always at the back of the pack. God did heard my loathing and sent me a pacer in a form of a latecomer by the name of John. He was late reporting for the race and somehow stuck at the back. Apparently he was a good runner but he was a good sport and offered me support in a form of a pacer. We ran side by side and sometimes took turns to be at the front, him correcting my running gait and offered me tips as we went along. If it wasn't for John, I think I would quietly ran into oblivion and might just as well give up the entire race due to lack of spirit that morning. The thing about me and anxiety is I always give myself into anxiety and let anxiety win over me. God is Great and He didn't want me to lose the fight. We started at the back and slowly picked up pace, taking over(a.k.a. potong sayur-sayuran) after the Federal highway near Midvalley, the road leading to Seputeh and next to Sungai Besi airport. Sungguh sedap sekali memotong sayur-sayuran especially after downing a Powergel at what kilometer I also don't know. Note to organizers: you people are crap at putting markers. Don't you know that people like me need to have km markers to remind myself of how many km's left to finish the darn race! Please next time, put markers. Kalo aku buat 10km je takper.. ini buat 21km.. tergagau-gagau meraba jalan. Dahlah marshall pun tak reti-reti nak jaga jalan. Kat jalan besar dalam KL tu, selamba jer kereta lalu lalang. Dan aku ni pulak jenih yang bila time race, tak reti-reti nak check ada kereta tak kat belakang atau depan sebelom melintas. Well, you can't blame me totally for my ignorance. You the organizers are supposed to take care of the roads for us. If we had to watch the roads, halt the cars, etc, might as well we jadi marshal terus :P OK enough rantings. Back to my 3-hour-half-mara story. Upon entering the road near DBP, I was trying to calculate in my head, How many km do I have left to run? The Adidas guys didn't have a clue. John said, maybe 5 km more. I t was already 2 hours lapsed. If I were to get the same timing as GE, I have to start pushing my way to the finish line. But my staying power only lasted for 5 minutes before it started to wane and me running at snail pace again. Bummer :P I must admit that I almost gave up. I just want to stop this silliness and admit for once, I am not made to do this sport. But I tried my damndest to be mentally focused and move one feet at a time. Thighs had started to feel the brunt of long-distance running. This was not good. I thought to myself, Layan jer(just get on with it).. There's nothing that I can do now except to move forward and finish it as soon as possible. I can't be bothered to check my heart rate. I think my heart rate went to the moon and never come back. I saw people walk-running and I was tempted to do so. But I reminded myself quickly that I was there to run and running was all I will do that day. Somehow the 100 plus that I downed gave me gas. Trapped gas that is, causing my tummy to bloat and making me run in discomfort. Damn. I never did like 100 plus while running. I preferred taking 100 Plus Power or plain water coz they are not carbonated. The sight of Jalan TAR never made me happier. At that point, 1km to finish line, I was joined by Fook who had just started running long distance again. We chatted a bit while running and later at 200m to finish, my watch showed 2:58 and I was hoping to dip at least below the 3 hour mark. So I sprinted to the finish line. 10 meters to go, tears welled in my eyes. Finally the pain will be over! Grabbed the goodies bag that contained a medal and started looking for my colleagues who were running at the event too. I went to get cornflakes and Milo from the van. Met with Raz and Ahlai at the Milo van and chatted a bit. Despite having finished the run an hour ago, the pain at my stomach hadn't subside. This was when the drama began. My first venture into the Medical tent. Met Adrian, who did his first marathon that day - good for you, mate - and chatted a bit. I felt a bit rude to cut him off while we were chatting for I can't stand the pain in my tummy anymore. I brought myself to the medical tent and asked for help. I was taken to a examination bed that was closed with some blue drapes(so sorry, I'm bad at this haha), laid down and the nurse sprayed some anti-cramp medication on my stomach, and then put some cold compression on my abdomen area. The pain was on and off. When it came, I was near tears, trying to absorb the pain and waiting it to subside, only to feel the pain coming again a few minutes after that. It was a horrible feeling, I tell you. Doctor was asking me if I felt better after the cold compression, but I told him that the pain was on and off. Lin visited me at the tent and stayed for a few minutes and I put on my cheerful face and entertained her for a bit. After she left, still the pain hadn't subsided completely and I was writhing in pain again. Doctor thought I had stomach upset and maybe bloating that caused my tummy to ache so much. "Makan apa pagi tadi?" he asked. "Powerbar" I said. He told the nurse to give me anti-bloating medication, which I suspected was milk of magnesia by the taste of it. By then I already pulled myself to sit on the bed and took off my shoes to be more comfortable. I rubbed my foot and burped at the same time. 5 minutes later, I was on my feet again and the pain had thoroughly gone. Alhamdulillah. So that's my half marathon story. To analyze the situation, I think I have underestimated the distance and the character of the route. During GE, I knew the route was hilly and prepared myself very well for it mentally and physically. And I ran through my strategy for it over and over again in my head. With KLIM, it is just 1km more than GE but I had dragged half hour more to my timing. Probably due to lack of rest the night before, lack of training, underestimating and not respecting the distance and route. And I think I have look into my nutrition problem again. Probably have some bread and light breakfast before the race. And always, ALWAYS be prepared for the worst case scenario. pic courtesy of Jaja, the plantar girl ;)

Welcome: Shahru (din) - 506

welcome to Shah.. jumpa kat Bukit Merah Laketown... dia tengah dok seminar TNB. Still kerja kat Alor Setar, Kodah

Saturday, March 29, 2008

Unit Trust

Assalamualaikum How are u? Hope u are doing fine? I have a proposal that can help u earn profit minimum 10%-15% per year. Would u like to know how? I'm a Unit TRust Consultant with CIMB Wealth ADvisors. My job is to market funds from CIMB Group. We employ strategies that will help u earn profit like no others. Past performance had seen funds achieving more than 20% per year. That's why i can tell you that minimum u can achieve is 10-15% per year. Compare to other investments such as Tabung Haji (4.5%), KWSP (5%), Fixed Deposit (3.7%), Savings account (1%), ASB ,ASN etc (8%), Unit TRust (min 10-15%) is the best choice considering inflation rate currently is at 5%!!! Minimal risk and consisten return. 100% ISLAMIC. You can invest using cash lump sum, regular savings thru auto debit or you can use your EPF entitlement using account 1. If you want to know more i'm more than happy to help. My number is 012-3136480. I cater for individual needs. Not everybody has the same dream betul tak? Personal services and lots of benefits when you join CIMB. Its easy. Just bring a copy of ur IC front and back on the same page. Sign few forms and voila! you already have an investment portfolio. Its important to start early so u can achieve financial freedom at an early age. Spread this news to all ur friends and family. This is your opportunity to create an asset. Dont miss out. Many has started to join. Im quite surprised that MANY MALAYSIAN especially the Malays have no idea of Unit Trust! In the US,people goes to the bank to buy Unit Trust as part if their savings. So I'm here to educate those who wish to learn more on Unit Trust. No obligation no pressure..totally your own decision. Thank you for taking time to read my unexpected long message. Part of service to the community. Regards, Zuraihan Yahaya (Arn) & Ahmad Harris Khaidzir

Mendaki Gunung Lebah

Kelab OGKL akan menganjurkan xpdc mendaki Gn Lebah pada bulan April pada tarikh di bawah. Berikut details xpdc yang akan dijalankan; Tempat: Ulu Slim, Tanjung Malim, Perak Tarikh: 11hb (malam)-13hb Feb 2008 Gred : A Mengikut penilaian pihak OGKL -Terpaksa menebas laluan yang tertutup) Bayaran: RM80 (Ahli), RM100 (Bukan Ahli) Meliputi: Pengangkutan (KL-Ulu Slim-KL) 4WD (Ulu Slim-Pos Keding-Ulu Slim) F&B Alatan Perkhemahan Guide Insurans Sijil Bil.Peserta: 25 peserta terawal sahaja. Tarikh Tutup Penyertaan: 31hb Mac 2008 *Deposit RM50 sebelum atau pada 31hb Mac 2008.Pembatalan disaat akhir deposit tidak dikembalikan. **Early untuk 3org yang pertama RM70 ***Kepada peserta BSAW yang tidak mengikuti latihan ke Gn Swettenham adalah digalakkan untuk mengikuti trip ini sebagai ganti latihan. Hubungi AJK kami untuk tempahan tempat dengan segera!!! Nina : 012-3566.034 Jus: 013-3628-049 Fahmi: 012-2130.875 11 April 2008 (Jumaat) 8.30pm Berkumpul di YZ (Makan, borak2 dll) 9.30pm Pembahagian kereta serta ration 10pm Bertolak ke Tanjung Malim (melalui jalan lama) 11.30pm Sampai di Sg Bill & bermalam 12 April 2008 (Sabtu) 6am Persiapan diri, sarapan dll 7.30am Bertolak dari sg bill ke ulu slim (naik keta) 8.00am Dijangka smpai di ulu slim (bertolak menaiki 4wd ke Pos Keding) 9.00am Dijangka sampai di pos keding 9.30am Start trekking 1pm Lunch on trek, solat dll 2pm Teruskan perjalanan 6pm Dijangka smpai di kem lebah (bermalam) 8pm Makan malam 9pm Suaikenal (serta gedik2 santai) 13 April 2008 (Ahad) 6am Persiapan diri & sarapan 7am Menuju Puncak (lenggang kangkung,freehand) 8.30am Sampai di puncak gng lebah (tangkap gambar pakau baju kelawar *sengih*) 9.15am Turun ke kem lebah & teruskan perjalanan pulang 4pm Dijangka sampai di pos keding 4.30pm Keluar menaiki 4wd 5.30pm Dijangka sampai di ulu slim 6.30pm Terus balik ke KL

10 Tahun Sebelum Merdeka

TQ to Zaini for sharing //web mod

dari komputer web mod 28 March 2008

Kalau nak komen pasal article dari komputer web mod bleh komen kat sini

Friday, March 28, 2008


Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi. Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?' Huraisy pun menjawab, 'Aku mahu mencari lima orang.' 'Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak.' ..sampaikan pesanan ini biarpn 1 ayat.. Wallahualam. ...

Thursday, March 27, 2008

Lets UNITE...!

I don't know who is Dr Mohamed Rafick Khan bin Abdul Rahman but he must be someone to Raja Petra or in Penang Society. His article is very good indeed. Posted by Raja Petra Sunday, 16 March 2008 Pada kebiasaanya apabila saya menulis tentang situasi semasa saya menulis didalam Bahasa Inggeris tetapi akibat dari beberapa situasi semasa di PP baru baru ini, saya merasakan adalah perlu bagi saya menulis di dalam Bahasa Melayu bagi memastikan penulisan saya ini dapat di baca oleh semua peringkat rakyat di seluruh Negara terutama di PP. Kejatuhan kerajaan BN di PP pada PRU ke12 baru baru ini terjadi akibat kegagalan kerajaan BN menangani masalah rakyat secara umumnya. Jika rakyat bahagia di bawah kepimpinan BN, sudah tentu ianya tidak akan di gulingkan di 5 negeri Dan nyaris nyaris kalah di seluruh semenanjung. Sebagai rakyat, Kita sepatutnya berfikiran lebih matang Dan tidak mengikut rentak permainan politik puak puak tertentu. Kerajaan baru ini dilantik oleh rakyat ini bukanlah untuk selama lamanya tetapi hanya untuk tempoh 5 tahun. Kalau kerajaan pusat berhajat membuat pilihanraya lebih awal, rakyat mungkin memilih selepas 3 tahun. Kuasa di tangan rakyat. Kita perlu memilih pemimpin yang baik Dan berwawasan. Tidak guna Kita pilih orang orang tertentu kerana semata Mata dia orang melayu atau Islam tetapi melayu itu pada warna kulitnya Dan Islam itu hanyalah sekadar pada songkoknya sahaja Dan perangai macam syaitan atau mencuri duit rakyat secara terang terangan. Saya ingin menarik perhatian pembaca semua kepada beberapa peristiwa yang berlaku selepas ke kalahan BN. Dato Dr Koh Tsu Koon telah menunjukkan watak yang amat matang Dan terpuji apabila beliau menerima kekalahan BN di PP Dan memberi jaminan bahawa akan memastikan peralihan kuasa kerajaan negeri akan di lakukan dengan aman. Kita lihat kerajaan PP paling mula mula di bentuk di semenanjung selepas PRU 12. Sikap seperti ini harus Kita tauladani. Ianya mengambarkan kematangan berpolitik di pihak Dato KSK. Saya amat terkilan apabila melihat berita TV3 pada 13/3/08 Dan surat khabar pagi ini dimana UMNO Pulau Pinang meminta kerajaan pusat menarik balik semua projek mega di PP kerana rakyat sudah menolak BN Dan UMNO di PP. Adakah masuk di akal apabila, UMNO PP meminta supaya perkhidmatan bas Syarikat RapidKL di PP di hentikan Dan biarkan kerajaan baru PP mencari penyelesaiannya. Hari ini saya amat terkejut apabila membaca artikel di dalam Malaysiakini dimana IGP mengarahkan supaya orang ramai tidak berhimpun di Komtar Dan pada sebelah petangnya tersebar berita mengatakan yang perhimpunan yang telah melibatkan hampir 2000 orang di lakukan oleh UMNO. Orang UMNO selama Hari ini kononnya berdisiplin Dan sentiasa meminta permit polis apabila mengadakan sesuatu perhimpunan kini telah menunjukkan belang mereka. Tanpa kebenaran polis Dan tidak mengindahkan arahan IGP, mereka berarak di PP. UMNO PP telah melakukan PERHIMPUNAN HARAM. Pada penilitian saya, mujurlah pihak polis di Malaysia ini sangat professional dimana mereka telah bersikap neutral Dan mengambil langkah langkah mengawal keadaan. Sebaik baiknya pihak polis mengambil tindakan keatas pemimpin UMNO ini yang dengan terang terangan melanggar undang undang negara. Undang undang tidak membezakan pesalah diri segi warna kulit atau parti politiknya. Apakah tujuan sebenar UMNO di Pulau Pinang ?Siapakah pencetus isu perkauman di PP secara khususnya. Adakah ianya di lakukan bagi menimbulkan insiden insiden di mana membolehkan perintah darurat dapat di laksanakan di PP? Jika tuan tuan menonoton TV, tuan tuan dapat melihat sendiri bagaimana Pak Lah memberi amaran terbuka kepada Lim Guan Eng supaya janagn bermain dengan isu perkauman Dan hak hak orang melayu diPP. Apa yang di cakap oleh Pak Lah ini masuk di akal atau tidak? Guan Eng cuma menjelaskan bahawa selepas ini kerajaan PP akan melaksanakan tender terbuka Dan tidak lagi melakukan "direct nego" sepertimana yang di amalkan oleh kerajaan BN sebelum ini. Mengapa Pak Lah mengaitkan kenyataan ini dengan hak hak orang melayu? Dari pengamatan saya, Pak Lah telah menimbulkan isu perkauman Dan bukan Lim Guan Eng. Kenyataan Pak Lah di sambut oleh UMNO PP. Wahai bangsa Ku di Pulau Pinang , saya pinta: Gunakanlah kekuatan akal fikiran Kita sebelum membuat sesuatu tindakan. Janganlah cepat melatah. "Pikiak jauh sikit". Jangan bagi malu bangsa Kita ini. Kita kena tunjuk yang Kita ini mempunyai IQ Dan EQ yang tinggi Dan setanding dengan masyarakat maju di dunia ini. Rakyat PP ini tak sama dengan rakyat di negeri lain. Di dalam darah Kita Ada darah pelbagai keturunan Arab, Turki , India ,hindustani, eropah DLL. Kita sepatutnya lebih celik Dan lebih intelek lagi. Saya pinta semua rakyat merenung sejenak Dan memikir sejauh mana BN telah menolong rakyat. Memang menjadi tanggungjawab mana mana kerajaan membina hospital, sekolah, longkang, jalan Dan sebagainya. Itu fakta yang kina kena faham. Kalau kerajaan BN tak bina semua ini, sudah tentu rakyat dah lama buang depa. Saya ingin bertanya kepada rakyat PP yang telah mengambil bahagian di demonstrasi haram di Komtar pada hari ini . Kerajaan yang di bentuk ini baru berumur 1 minggu. Sudahkah rakyat di tindas? Adakah hak hak orang orang kita telah di nafikan? Belum apa apa lagi kita dah melatah. Sebenarnya siapa yang melatah dan tak senang duduk sehingga menggerakkan rakyat yang tak tau hujung pangkal dengan mengadakan perhimpunan haram di PP? Ini adalah orang orang yang menjadi kaya raya dengan duit rakyat di PP selama ini. Dengan UMNO mereka mendapat projek merata rata. Mereka mendapat projek bukan diatas kekuatan teknikal atau mental. Projek projek mereka semuanya ada kaitan dengan politik UMNO - "aku bagi hang projek, hang jangan lupa aku". Projek ini memperkayakan orang orang tertentu dan bukan semua orang melayu. Saya ambil contoh Dato Amin Shah yang kini telah muflis. Orang yang tidak ada pengalaman di dalam pembinaan perkapalan telah di beri kontrak hampir 5 billion ringgit untuk membina 6 buah kapal perang secara rundingan terus. Tidak perlu ada tender. Dimana kapal kapal ini hari ini? Setelah lewat lebih dari 8 tahun, apa yang sudah jadi dengan kapal kapal ini. Sedarkah tuan tuan hari ini sebuah berada di tengah laut, satu masih lagi tidak di terima oleh pihak TLDM (tapi di paksa terima) dan kini berada di limbungan lumut kerana gagal mengikuti spesikasi. Yang 4 lagi kat mana? Bayang pun tak dak? Habuk besi pun tak dak? Tahukah tuan tuan bahawasanya semua duit berkaitan projek ini dah habis di bayar. Mana pi duit ini semua? Mana kapai? Sebenarnya kalau kita tempah kapal ini di luar negara secara terus, harganya di 1/3 dari harga 5 billion dan ianya dah lama siap dah. TLDM hari ini dapat memantau laut PP dengan lebih selamat. Mana perginya duit duit ini? Saya minta tuan tuan fikirkan sendiri. Tahukah tuan tuan dengan 5 billion berapa banyak rumah dapat di sediakan untuk rakyat, berapa banyak monorel dapat di buat di PP - rakyat tak payah sangkut di dalam kesesakan lalu lintas. Duit ini duit siapa - duit rakyat dimana duit ini digunakan untuk memperkayakan orang orang tertentu. Begitu juga dengan projek PORR dan projek jambatan Pulau Pinang yang kedua. Ke semua ini tiada tender. Kalau di buat tender harganya jauh lebih murah. Duit selebihnya boleh digunakan untuk rakyat. Mengapa duit rakyat hendak di gunakan untuk memperkayakan orang tertentu. Saya minta tuan tuan berfikir sejenak dari segi sejarah. Sejak 1800, PP and Singapura di jajah oleh British. Dua duanya pulau. Kedua dua pulau ini di gunakan bagi tujuan yang sama iaitu untuk perdagangan bebas dan mengekspot hasil bumi dari Semenanjung. Rakyat pun sama. Kebanyakannya pedagang dari seluruh pelusuk dunia. Waktu Merdeka, PP dan Singapura sama tarafnya. Hari ini dimana Singapura dan di mana Pulau Pinang? Bagi rakyat PP yang tidak pernah sampai ke Singapura, cuba pergi tengok rumah mereka, pangsapuri mereka, jalanraya mereka, taraf ekonomi mereka. Baru baru ini saya menaiki MRT dari Orchard Road sampai ke Changi...jauh tu bang oi.. Pergi tengok berapa bersih dan luasnya flat mereka. Hidu sendiri udara mereka dan nikmati kebersihannya. Pokok menghijau di merata rata dan Kerajaan Singapura hari ini ingin menjadikan Pulau Singapura sebagai sebuah Pulau yang berkonsepkan terusan air di merata rata. Mengapa Singapura boleh melonjak jauh kedepan walaupun minyak tak ada, air pun tak ada, hasil bumi pun tak ada. Asasnya mereka tahu mencari dan menguruskan wang dengan telus. Pergi tengok Sungai Singapura dan bandingkan dengan Sungai Pinang. Hari ini, orang Singapura boleh terjun dan mandi dalam Sungai Singapura. Di Pulau Pinang, hampir semua sungai dah di jadikan longkang. Sungai pun dah nak pupus dan di gantikan dengan longkangs. Pergi tanya rakyat Singapura adakah mereka menganggap kerajaan mereka itu kuat makan rasuah. Jawapannya tidak. Pemimpin UMNO Pulau Pinang hari ini bukanya fikirkan hal dan kepentingan rakyat. Mereka pentingkan hak peribadi mereka. Mereka takut rahsia rahsia mereka terbongkar. Mereka takut kekayaan mereka di siasat. Dari 1000 orang Melayu di PP yang kaya berapa kerat ja yang betul betul kaya? Yang kaya kepala kepala UMNO yang duduk diatas . Kerana takut mereka melaga laga kan rakyat? Kalau benar DEB itu berjaya habis kenapa sampai la ni pun tak selesai selesai! Patut dah habis pada tahun 1991. Kalau BN tu bagus sangat, kenapa DEB tak selesai sampai hari ini. Adakah inaya tidak dapat diselesaikan atau sengaja tak nak di selesaikan? Jadi rakyat , saya pinta janganlah cepat melatah. Orang Melayu kena fikir secara rasional. Mungkin kerajaan baru ini mempunyai kaedah kaedah yang lebih baik dari DEB. Bagi lah depa peluang untuk buka langkah. Ini belum apa apa lagi dah buat demonstrasi haram di jalanan. Kita tengok. Kalau depa tak boleh buat untuk kita macam depa dok janjikan kita buang mereka 5 tahun lagi. Apa kita nak takut. Biar kita tengok sejauh mana kebolehan mereka. Biar kita tengok dulu apa yang mereka janji tu mereka boleh buat tak. Jangan melatah.Tak rugi mana pun.. tak lama mana pun.. itulah kuasa rakyat.. rakyat boleh mengakkan kerajaan dan rakyat juga boleh menjatuhkan kerajaan. Akhir kata, saya pinta Rakyat semua di seluruh negara terutama orang melayu di PP tanpa mengira latar belakang politik kita. Kita harus pentingkan negara dari pentingkan UMNO. Marilah kita bersama sama bekerjasama memastikan kerajaan yang kita lantik ini berjalan lurus dan bersih dan berkhidmat untuk kita. Hari ini ada perimbangan kuasa. Ianya bagus untuk rakyat. Peluang untuk menyalahguna kuasa dan wang kini agak sukar. Jadi duit lebihan ini akan di belanjankan untuk rakyat. Ianya bagus untuk rakyat dan bukan untuk pencuri duit negara. Kalau depa tak buat kerja yang kita harapkan untuk 5 tahun akan datang, kita akan buat pertimbangan semula pada PRU ke 13. Fikirkan apa yang saya kata. Kita orang melayu harus menunjukkan kematangan dari segi IQ dan EQ. Kenalah tunjuk pandai sikit. Jangan cepat melatah. Dr Mohamed Rafick Khan bin Abdul Rahman MD MMed ( OM ) MBA (IT) Dip Ae Med CTM AME (17) LETS UNITE!

Lawak Hari Khamis

Siapa yg mula2 buat burger? Org Melayu ke Org Putih? Jawapan: Org Melayu le, kite yg mula2 buat Burger Dale (Begedil) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg sekejap kat sini sekejap kat sana? Jawapan: Burger Rack (Bergerak) Soalan: Banyak2 burger, burger apa kalau kau pegang nanti melekat2? Jawapan: Burger Tar (Bergetah) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh didengar? Jawapan: Burger Ma (Bergema) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh mencederakan? Jawapan: Burger Load (Bergelut) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg boleh buat kau macam nak jatuh? Jawapan: Burger Gar (Bergegar) Soalan: Banyak2 burger, burger apa yg buat kite ketawe? Jawapan: Burger Luck (Bergelak)

Wednesday, March 26, 2008

KLIM 2008

Good luck to Aini & Pesa... aku? hehehehe ada function kat Bukit Merah ngan Doctors family day including Aie 507. Dua mende aku tak suka KLIM website ni, 1. tulis la Event date kat index page... APARAAA, 2. takkan takde virtual flyer utk org download.... APARAA
Date: 30th March 2008 (Sunday) Venue: Start / Finish - Dataran Merdeka (Independence Square) Time:4.30 AM
sweat at //[i]

Tuesday, March 25, 2008


Me, losing my bet (loser will be photograph with rivals memorabilia) //harris

Saturday, March 22, 2008

FROZEN FOOD by Nik Suhaila

Sapa Nizar Jamaluddin?

Mengenali Menteri Besar Perak yang baru, Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, beliau dilahirkan pada 17 Mac 1957 di Kampung Air Hitam Labu, Kampar Perak. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Kampar, kemudiaannya meneruskan persekolahan di Sekolah Menengah Anglo Chinese, Kampar. Selepas itu menyambung pelajaranya di Sekolah Menengah Teknik, Persiaran Brash, Ipoh. Pada tahun 1972 beliau mengambil Advance Level (A Level) di Norwich City College Of Arts & Technology Norwich, Norfolk, England. Beliau merupakan lulusan Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Aston di Brimingham, United Kingdom. Sekembalinya ke tanahair, beliau bekerja di beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Kerja Raya bahagian bengkel dan kuari, Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA - Daya Urus), Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang. Beliau berpengalaman luas dalam menjalankan beberapa projek besar negara. Antaranya Projek Dayabumi fasa 2 & 3 pada tahun 1983, projek Pusat Islam (BAHES, Jabatan Perdana Menteri (1984), projek Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu (1985), pengurusan bangunan-bangunan kerajaan dan swasta termasuk KOMTAR, Bangunan Persekutuan Gunasama, pusat membeli belah dan pengurusan semua lif di hospital Kerajaan Negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis sehingga kini. Sebelum dilantik menjadi Menteri Besar beliau merupakan Pengarah Urusan di beberapa firma swasta. Di luar negara pula beliau banyak menjalankan beberapa projek di beberapa buah negara, antara di Birmingham, United Kingdom, Zug Switzerland, Miano Italy, Bangkok Thailand, Sdyney dan Goldcoast Australia, Doha Qatar dan Tehran, Iran. Dalam bidang politik pula, beliau berkecimpung dengan PAS dengan memegang Ahli Jawatankuasa PAS kawasan Kampar (1999 - 2001). Beliau menjawat jawatan Yang Dipertua PAS kawasn Kampar (2001 hingga kini). Di peringkat PAS Negeri Perak, beliau memegang jawatan Bendahari PAS Negeri (2001- 2006), Setiausaha PAS Negeri (sebelum menjadi Menteri Besar Perak). Walaupun beliau seorang yang berpendidikan tinggi tetapi beliau amat aktif dengan kegiatan masyarakat. Antaranya kuliah dan majlis ilmu di masjid-masjid dan surau-surau, ceramah motivasi pelajar dan institusi pengajian tinggi, menyampaikan khubah jumaat, bantuan kepada fakir miskin, mewakili PAS dalam program program kaum bukan Islam serta terlibat secara langsung dengan beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO). Beliau mempunyai lapan orang cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama isterinya, Fatimah Taat. Anaknya pertama merupakan lulusan BA Syariah Universiti Mut'ah, Jordan. Anak kedua pula lulusan hafiz al-Quran di Universiti Mut'ah Jordan. Anak yang ketiga juga lulusan hafiz al-Quran dari Universisiti Damsyik, Syria dan Universiti Lebanon. Manakala anak yang ke empat hingga ke lapan sedang belajar di beberapa pelbagai institusi pendidikan dalam negeri. Menurut Setiausaha Kerja PAS Perak, Khalilul Abdul Rahman, Nizar merupakan seorang yang pemurah dan mudah bergaul dengan masyarakat dan mengambil berat masalah kakitangan di bawahnya. "Jika ada kakitangannya yang menghadapi masalah, beliau akan cepat menyelesaikan masalah temasuk masalah kewangan," jelas Khalilul. "Sebagai ketua pejabat, beliau seorang yang peramah dengan orang ramai termasuk orang bawahannya dan beliau bersedia mendengar pandangan orang lain," ujar beliau. Memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat menjadi agenda perjuangannya, kerana itu beliau bergiat cergas di dalam Badan Bukan Kerajaan (NGO). Umpamanya Gabongan Pengguna Air Perak (GPAP). Keistimewaan beliau, walaupun lulusan dari luar negeri beliau mampu mengajar (buka kitab) di masjid-masjid dan suara-surau. Malah beliau sendiri mampu mengelenggarakan ibadah kurban termasuk penyembelihan binatang kurban. Di samping itu Haji Nizar juga selain boleh berbahasa Inggeris, ia juga boleh berbahasa Cina dan Tamil. Inilah Menteri Besar yang dikehendaki oleh rakyat, mampu mentadbir, berwibawa dan mempunyai pengetahuan agama dan boleh membaca khutbah jumaat. Perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang memilih Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak memang tepat, oleh itu semua pihak perlu akur dengan keputusan yang dibuat oleh Sultan Perak.

Friday, March 21, 2008

Friday Nasiha 21 March 2008

Al-Saff (The Ranks) [] Chapter 61: Verse 4

Collective Work "Allah loves those who fight in His cause in battle array, as if they were a solid cemented structure."

It is not enough for Islam's wellbeing that volunteering individuals should work separately and in scattered areas, though their efforts will be added to their balance on the Day of Judgment, for Allah shall not waste the effort of a man or woman, and everyone shall be rewarded for his deeds according to his intention and perfection of his work.

Individual work, under the contemporary circumstances of the Muslim Nation, will not be enough for bridging over the gap and realizing the aspired hope. Collective work is a must, and it is ordained by religion and necessitated by reality.

Religion advocates "the sense of congregating" and opposes "straying". Allah's hand is with collective effort, and he who strays shall stray into Hell. It is only the stray sheep that the wolf devours. A believer to another believer is like one firm brickwork - each part supporting the other. Cooperation in righteousness and piety is one of the obligations of religion; and the mutual teaching of truth and patience is one of the preconditions of saving oneself from loss in earthly life and the Hereafter.

Welcome: Iszuan Shah

Welcome Iszuan Shah. aku jumpa dia kat masjid bangi seksyen 10. Iszuan still mcm dulu, badan naik sket je tapi muka tak berubah.

Wednesday, March 19, 2008

Sapa Pak Lah?

From Jabatan Penerangan Malaysia website Dilahirkan pada 26 November 1939, di Kampung Perlis, Bayan Lepas. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Permatang Bertam. Beliau kemudian memasuki Sekolah Tinggi Bukit Mertajam sebelum berpindah ke Sekolah Menengah Methodist Pulau Pinang. Beliau banyak mendalami ilmu agama di sekolah agama yang diasaskan oleh ayah beliau kemudiannya melanjutkan pengajiannya ke Universiti Malaya sehingga berjaya memperolehi Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dalam bidang pengajian islam Pada Tahun 1964. Sejurus menamatkan pengajian, beliau memulakan karier sebagai Penolong Setiausaha di Jabatan Perkhidmatan Awam. Beliau kemudian berpindah ke Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) iaitu sebuah jawatankuasa khas yang dibentuk bagi menangani tragedi 13 Mei 1969. Berkat pengalaman yang diperolehi, beliau kemudiannya dilantik sebagai Ketua Pengarah Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan pada 1974. Pada tahun 1978, beliau melepaskan jawatannya dalam kerajaan untuk bertanding di Parlimen Kepala Batas. Beliau kemudian berjaya memenangi kerusi berkenaan dan mengekalkannya sehingga ke hari ini. Ekoran kejayaan yang cemerlang itu, Dato' Seri Abdullah dilantik menganggotai Kabinet Persekutuan dengan memegang jawatan sebagai Setiausaha Parlimen, Kementerian Wilayah Persekutuan. Pada tahun 1980, beliau telah dilantik menjadi Timbalan Menteri di kementerian yang sama hasil daripada kecekapan dan kebolehan mentadbir yang beliau miliki. Pada tahun 1981, Dato' Seri Abdullah dilantik menjadi menteri penuh apabila diberi kepercayaan sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri. Selepas berkhidmat selama empat tahun, beliau kemudian dilantik sebagai Menteri Pelajaran bagi membantu merevolusikan bidang pendidikan negara. Di bawah kepimpinan Tun Mahathir Mohamad, Dato' Seri Abdullah seterusnya dilantik memegang Menteri Pertahanan selama satu tahun iaitu pada tahun 1991. Setelah berkhidmat selama lapan tahun, beliau akhirnya dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri pada tahun 1999. Dato' Seri Abdullah memulakan karier politiknya dalam UMNO pada tahun 1965. Beliau yang mengetuai Cawangan Bertam kemudiannya dipilih sebagai Ketua UMNO Bahagian Kepala Batas pada tahun 1978. Karier politik beliau dalam UMNO semakin terserlah apabila beliau dipilih menganggotai Ahli Majlis Tertinggi UMNO pada tahun 1981 dan seterusnya dipilih sebagai Naib Presiden pada tahun 1984. Dato' Seri Abdullah yang dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang pada tahun 1999 telah diberikan kepercayaan sebulat suara oleh ahli-ahli UMNO seluruh negara sebagai Timbalan Presidan UMNO bagi menggantikan Tun Mahathir Mohamad yang melepaskan jawatan beliau dalam parti dan juga kerajaan. Dato' Seri Abdullah telah mendirikan rumahtangga pada tahun 1965. Hasil perkongsian hidup beliau bersama Datin Seri Endon binti Mahmood, beliau dikurniakan seorang cahaya mata lelaki dan perempuan. Beliau secara rasmi dilantik senagai Perdana Menteri ke-5 pada 31 Oktober 2003 menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad bagi meneruskan kecemerlangan Malaysia menuju Wawasan 2020. Menerusi ucapannya 'bekerja bersama-sama saya, bukannya untuk saya', beliau menyeru kepada semua pihak agar bersama-sama beliau menjadikan Malaysia sebuah negara yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Bijak Menguruskan Perubahan

*Oleh Ir. Ahmad Jais Alias* KUALA LUMPUR, 14 Mac (Bernama) --Tsunami Politik yang dikatakan melanda kancah politik negara, akibat keputusan Pilihan Raya Umum ke-12 yang baru berlalu, masih meletakkan banyak pihak di dalam kecelaruan fikiran, perasaan dan tindakan. Tidak kurang juga yang terganggu tidurnya, hilang selera makan atau termangu tanpa sebarang arah tujuan dalam beberapa hari yang berlalu. Fenomena ini bukan sahaja dirasai oleh para pemimpin politik malah turut memberi kesan kepada masyarakat umumnya. Sekiranya itulah keadaaan yang berlaku, maka istilah Tsunami Politik memang sesuai digunakan untuk menggambarkan keadaan yang berlaku. Namun, tidak semua orang menjadi tidak menentu atau celaru selepas pilihan raya umum, kerana hampir separuh daripada pengundi, yang telah memberi undi kepada gabungan parti pembangkang, telah menyambutnya dengan perasaan kemenangan dan puashati. Wajah-wajah ceria yang saya temui di pelbagai tempat, tidak menggambarkan istilah Tsunami Politik ini secara tepat. *TSUNAMI POLITIK* Oleh itu, penggunaan istilah Tsunami Politik ini seolah-olah hanya sesuai digunakan kepada pihak yang tewas dan kehilangan kerusi dan kerajaan selepas pilihan raya umum yang lalu. Sememangnya itulah yang sebenarnya, kerana semasa peristiwa Tsunami yang melanda Aceh dan juga sebahagian Pulau Pinang dan Kedah pada Disember 2004, gelombang tersebut meninggalkan kenangan pahit, lantaran kehilangan nyawa dan harta yang diakibatkan olehnya. Tsunami Politik kali ini nampaknya mengorbankan tidak sedikit nyawa dan harta politik. Beberapa orang Menteri dan Timbalan Menteri Pusat telah kehilangan kerusi (dan mungkin juga jawatan) mereka. Manakala beberapa negeri telah beralih kepada gabungan parti pembangkang. Namun kejutan di pihak yang merasai kehilangan oleh Tsunami ini, menjadi satu yang menggembirakan dan diraikan di pihak yang meraih kemenangan. Bagi mereka, gelombang Tsunami yang membadai pantai Pulau Pinang dan Kedah empat tahun lalu, seolah-olah menjadi arus yang melorongkan kemenangan besar mereka pada kali ini. Bagaimana seharusnya kita menanggapi perubahan yang sedang berlaku ini *BIJAK URUS PERUBAHAN* Rakyat secara umumnya, harus bijak menerima dan menguruskan perubahan yang sedang dan akan berlaku, hasil daripada pilihanraya yang baru berlalu. Dengan kebijaksanaan ini, maka rakyat akan dapat mengawal keadaaan, tidak menjadi mangsa hasutan pihak-pihak tertentu yang cuba menangguk di air keruh dan seterusnya memainkan peranan positif demi kebaikan negara dan negeri yang mereka diami. Pertama, rakyat perlu bijak mentakrifkan semula erti istilah pemerintah dan pembangkang. Ini penting kerana cubaan mentakrifkan Barisan Nasional sebagai pemerintah dan parti-parti lain sebagai pembangkang sudah menjadi tidak berasas lagi. "Kini kita sudah ada lima buah kerajaan pembangkang". Ini salah satu contoh penggunaan istilah yang sangat mengelirukan. Bagaimana boleh kita katakan kerajaan pembangkang, sedangkan tugas kerajaan dan pembangkang adalah saling berlawanan. Penggunaan yang lebih tepat adalah seharusnya seperti berikut; Selepas Pilihan Raya Umum ke-12, Kerajaan Barisan Nasional (BN) telah memerintah di peringkat pusat sekali lagi, manakala Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor mendapat kerajaan campuran DAP, PKR dan PAS, dan Kelantan kekal diterajui oleh Kerajaan PAS. *ELAK KEKELIRUAN* Kenyataan seperti ini akan dapat mengelakkan kekeliruan, kerana di negeri-negeri tersebut, BN akan memainkan peranan sebagai pembangkang. Perkara kedua yang memerlukan kebijaksanaan rakyat, adalah kesediaan untuk menerima dan menguruskan perubahan. Rakyat perlu dijelaskan bahawa perubahan adalah suatu yang pasti dan akan terus berlaku di dalam kehidupan. Cuma yang berbeza adalah tahap perubahan tersebut. Keputusan pilihanraya kali ini, menuntut kita semua menerima tahap perubahan yang lebih besar, yang semestinya menuntut kita memiliki jiwa yang besar jua. Seseorang yang kerdil dan lemah jiwanya, akan mudah tewas dengan perasaan dan tekanan, lantas melahirkan tindakan dan tindakbalas yang tidak matang atau keanak-anakan. Seorang tokoh politk yang berjiwa besar, perlu berani menerima kenyataan, mengakui keputusan yang tidak meletakkan mereka sebagai pemenang, dan mengalu-alukan kejayaan pihak lawan. Bukankah kita sering diajar mengenai semangat kesukanan ini sejak di bangku sekolah lagi Pihak yang menang juga perlu bijak meraikan kemenangan, kerana mereka perlu sedar dan ingat, di sebalik keceriaan mereka menyambut kemenangan, ada wajah-wajah yang sugul dan terkejut. Usah ditambah kepiluan mereka yang tewas ini, dengan sorak-sorai yang menambahkan luka, demi menjaga hati semua pihak. Begitu juga, cubaan untuk menuding jari atau meletakkan kesalahan kepada mana-mana individu sebagai penyebab kekalahan perlu dielakkan. Kini masanya untuk semua rakyat, tanpa mengira parti yang telah mereka undi, menguruskan perubahan ini secara bijaksana. Rakyat juga perlu menasihatkan pemimpin yang telah mereka pilih, agar mentadbir dan menguruskan pemerintahan negara dan negeri secara bijaksana. Semua ini terkandung di dalam pengertian amanah dan tanggungjawab kepimpinan itu sendiri. Selamat Bertugas, YB! /Penulis ialah Fellow Pusat Perundingan dan Latihan IKIM (PPLI) Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

Tuesday, March 18, 2008

Kabinet ker almari?

Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi (Umno) Deputy Prime Minister Najib Razak (Umno) Finance Minister Abdullah Ahmad Badawi (Umno) Second Finance Minister Nor Mohamed Yakcop (Umno) Deputies: Ahmad Husni Hanadzlah (Umno), Kong Cho Ha (MCA) Defence Minister Najib Razak (Umno) Deputy: Abu Seman Yusop (Umno) Housing and Local Government Minister Ong Ka Chuan (MCA) Deputy: Robert Lau Hoi Chew (Supp), Hamzah Zainuddin (Umno) Works Minister Mohd Zin Mohamed (Umno) Deputy: Yong Khoon Seng (Supp) Energy, Water and Communications Minister Shaziman Abu Mansor Deputy: Joseph Salang Gandum Agriculture and Agro-Based Industry Minister Mustapa Mohamad (Umno) Deputy: Rohani Abdul Karim (Umno) International Trade and Industry Minister Muhyiddin Yassin (Umno) Deputy: Leow Wei Keong (LDP), Yaakob Dungau Sagan Foreign Minister Rais Yatim Deputy: Tengku Azlan Abu Bakar (Umno) Education Minister Hishammuddin Hussein (Umno) Deputies: Dr Wee Ka Siong (MCA), Razali Ismail (Umno) Transport Minister Ong Tee Keat (MCA) Deputy: Anifah Aman Health Minister Liow Tiong Lai (MCA) Deputy: Dr Abdul Latiff Ahmad (Umno) Human Resources Minister S Subramaniam (MIC) Deputy: Noraini Ahmad (Umno) Home Affairs and Internal Security Minister Syed Hamid Albar (Umno) Deputies: Chor Chee Heung (MCA), Wan Ahmad Farid (Umno) Women, Family and Community Development Minister Dr Ng Yen Yen (MCA) Deputy: Norliah Kasmon Culture, Arts, Heritage and National Unity Minister Shafie Apdal (Umno) Deputy: Teng Boon Soon (MCA) Science, Technology and Innovation Minister Dr Maximum Ongkili Deputy: Fadillah Yusof Entrepreneurial and Cooperative Development Minister Noh Omar (Umno) Deputy: Saifudin Abdullah Higher Education Minister Khaled Nordin (Umno) Deputies: Idris Haron (Umno), Dr Hou Kok Chung (MCA) Information Minister Ahmad Shabery Cheek (Umno) Deputy: Tan Lian Hoe (Gerakan) Natural Resources and Environment Minister Douglas Uggah Embas (PPB) Deputy: Abdul Ghapur Salleh (Umno) Rural and Regional Development Minister Senator Muhammad Muhammad Taib (Umno) Deputy: Joseph Entulu Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Abdul Shahrir Samad (Umno) Deputy: Plantation Industries and Commodities Minister Peter Chin Fah Kui (Supp) Deputy: Kohilan Pillay (Gerakan) Youth and Sports Minister Ismail Sabri Yaakob (Umno) Deputy: Wee Jack Seng (MCA) Tourism Minister Azalina Othman Said (Umno) Deputy: Sulaiman Abu Taib (PBB) Federal Territories Minister Zulhasnan Rafique (Umno) Deputy: M Saravanan (MIC) Minister in the Prime Minister's Department Zaid Ibrahim (to be appointed senator) - legal affairs Zahid Hamidi (Umno) Bernard Dompok (Upko) Mohamed Nazri Abdul Aziz (Umno) Dr Abdullah Md Zin (Umno)

Anak2 Aishah Kamalruddin 512

What's In Store for other 4 States

By Raja Petra The four new states under opposition control -- Kedah, Penang, Perak and Selangor -- are soon going to join Kelantan in being starved of cash. The people of Kelantan endured 18 long years and it appears like they are prepared to face another 18 years without money and with little development. Terengganu, which has the same racial make-up and which fell to the opposition in 1999, lasted only one term under opposition control. In 2004, the state went back to Umno-Barisan Nasional and has remained under ruling coalition control ever since. In spite of the 8 March 2008 political Tsunami which hit most parts of the county, Terengganu did not shift. Umno-Barisan Nasional managed to keep the state and prevented the Tsunami from entering its borders. That is a more important issue than whether non-Malays should wear a songkok or not. So, if DAP no longer wants to make the headgear matter an issue, then well and good. But that still does not address the matter of: when will the State EXCO be sworn in, who are those in the State EXCO, what portfolios will they hold, have PKR, DAP, and PAS come to an agreement on how many EXCO positions each of the three parties will get, what additional portfolios will the Selangor Menteri Besar get and are his portfolios too little or too many? And even more important: what is the budget required to run the state to ensure that the operational costs, salaries, loans, etc. can be serviced? When PAS took over Kelantan in 1990, the state had debts of almost RM700 million. Today, after 18 years, Kelantan's debts are only RM11 million, which is actually just the interest on the loans and which the federal government is squeezing from the state -- the loan amount has all been repaid long ago. And they achieved this without any federal funding. On top of that, the PAS Kelantan government also managed to pay all their operational costs and salaries. No one was retrenched or suffered a salary cut except for the State Assemblymen who are paid just RM3,000 per month, way below what the other states are paying their Assemblymen. When PAS took Terengganu in 1999, the operational cost, salaries, etc., totalled RM600 million a year. A few months later the federal government withdrew the 5% Oil Royalty of RM800 million a year (now it is about RM1 billion). With the loss of this Oil Royalty, Terengganu's income got reduced from more than RM1 billion to just RM300 million a year. But it's operational cost was double that, RM600 million a year. So how to cover the RM600 million cost with the RM300 million income? Terengganu slashed its RM600 million expenditure to RM300 million so that it could make ends meet. On top of that, they abolished the toll on the Terengganu Bridge, they abolished cukai pintu (house assessment), and they introduced a welfare system for the poor and needy so that no family living below the poverty level needs to become destitute. Of course, with this type of economic programme, and with the massive federal loans incurred by the previous Umno government also to be serviced, there was absolutely no mega-developments in the state. Unfortunately, the Terengganu citizens are not as degil as the Kelantanese, and in 2004 they decided to give the state back to Umno just so that they could again see development. As soon as Umno took over in 2004, the Terengganu government reintroduced cukai pintu (they in fact tried to claim the 'back taxes' which had been waived by the previous PAS government but because of wide protests the government abandoned the idea) and now spends RM1 billion a year on frivolous and wasteful projects plus another RM1 billion or so on 'expenses'. What are we going to see in Kedah, Penang, Perak and Selangor? Have the new state governments sat down to crunch the figures? Without federal funding, how much money is at the disposal of the states? How much does it cost to run these states and is the income, in the absence of federal funding, enough to pay the cost of running these states? No, wearing a songkok on your head is not going to solve all these problems. You can even wear a songkok to bed and to the toilet and still you will never be able to balance a deficit budget. We need to know whether we have a government yet in Selangor, the most important of the five states under opposition control, and whether this new government has got its act together and knows what to do. We do not want in five years' time the citizens of Selangor do what the citizens of Terengganu did in 2004, give the state back to Umno-Barisan Nasional because they would rather have federal funding than a clean and efficient government. Kelantanese are Kelantanese. Even Terengganu can't tahan like Kelantan. Come the next election, will the citizens of Kedah, Penang, Perak and Selangor act like the Kelantanese or like those from Terengganu? That is what needs to be addressed and can only be addressed once we stop squabbling over how many EXCO positions each party should get and instead get down to running the states.

Monday, March 17, 2008

My Little Pony

Monday, March 10, 2008

Raja Sehari ; Mat Rithuan

Congrats! semoga berbahagia ke akhir hayat

Sunday, March 09, 2008

Cool Website.. ANTI KJ

read evrything about KJ @ Korang ingat tak penakulan mantik? x makan pisang b***k makan pisang, jadi x adalah b***k Khairy kata org p street rally macam b***k di jalanan Khairy p street rally masa Condoleezza Rice mai Malaysia Jadi Khairy adalah macam b***k

Superb video...

maybe sebab ni lah rakyat menolak BN... really cool video. Aku jumpa pun kat website umno-reform dot com. enjoys!!!

Kenapa BN Mahu Sangat Rampas Kelantan

Very interesting article by kickdafella. [Click here for full article]

//web mod Di perairan Kelantan terdapat simpanan GAS ASLI sebanyak 13 trillion kaki persegi yang sudah sedia untuk diterokai. (13,000,000,000,000).

Ia cukup untuk 7 generasi rakyat Kelantan. (lebih kurang 500 tahun lamanya).

Ianya terletak di Blok-Blok berikut,

  • Blok A18
  • Blok B17 & C19
  • PM3
  • Sub-Blok Ular
  • PM301 & PM302
  • PM303
  • PM311 & 312

Rakyat Kelantan menerusi kerajaan pimpinan Tuan Guru menuntuk hak Pendaratan GAS ASLI itu di buat di pantai Kelantan dan menuntut royalti GAS ASLI yang menjadi hasil bumi rakyat Kelantan di bayar kepada Rakyat Kelantan.


Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS.

  • Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc.
  • Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.
  • Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada di hantar ke Kerteh dan Songkla.
  • Kerajaan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

Keputusan Rasmi PRU12

PERLIS (P) 3 (3) 0 (2) 0 (1)
(N) 14 (15) 1 (13) 0 (2)
KEDAH (P) 4 (15) 6 (8) 5 (7)
(N) 14 (36) 16 (26) 1 (2) 4 (10) 1 (3)
KELANTAN (P) 2 (14) 9 (11) 3 (3) 0 (2)
(N) 6 (44) 38 (40) 1 (5) 0 (1)
TERENGGANU (P) 7 (8) 1 (6) 0 (2) 0 (1)
(N) 24 (32) 8 (27) 0 (5)
PULAU PINANG (P) 2 (13) 0 (2) 7 (7) 4 (4) 0 (1)
(N) 11 (40) 1 (5) 19 (19) 9 (16) 0 (2)
PERAK (P) 13 (24) 2 (7) 6 (7) 3 (10) 0 (2)
(N) 28 (59) 6 (21) 18 (18) 7 (20) 0 (2)
PAHANG (P) 12 (14) 0 (6) 0 (2) 2 (6)
(N) 37 (42) 2 (22) 2 (7) 0 (13) 1 (4)
SELANGOR (P) 5 (22) 4 (7) 4 (4) 9 (11) 0 (1) 0 (1)
(N) 20 (56) 8 (19) 13 (15) 15 (20) 0 (2)
WILAYAH PERSEKUTUAN (P) 3 (13) 1 (3) 5 (5) 4 (5) 0 (2)
NEGERI SEMBILAN (P) 5 (8) 0 (3) 2 (2) 1 (3)
(N) 21 (36) 1 (13) 10 (11) 4 (12)
MELAKA (P) 5 (6) 0 (1) 1 (2) 0 (3)
(N) 23 (28) 0 (13) 5 (8) 0 (7)
JOHOR (P) 25 (26) 0 (10) 1 (6) 0 (8) 0 (1)
(N) 50 (56) 2 (32) 4 (12) 0 (10) 0 (2)
SABAH (P) 23 (25) 1 (5) 0 (19) 0 (18) 0 (2)
(N) 59 (60) 0 (2) 1 (10) 0 (54) 0 (52) 0 (15)
SARAWAK (P) 29 (31) 0 (1) 1 (6) 0 (12) 0 (10) 0 (3)
Jumlah (P)138 23 28 31 0 0 0 0
Jumlah (N) 307 83 73 40 2 0 0 0

Senarai kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri

website ni bukan official website mrsm taiping... mau carik official punya, segala isi kandungan dalam blog ni tak mewakili mrsm taiping dan MARA. Untuk cari Ansara Cawangan Taiping, bleh p ke Kat, webmaster dia Abg Damit.... website ni utk geng2 mrsm taiping batch 9495 lay-park, borak2, merapu, meroyan, melalak.

jemput tengok dan tengok lagi.. kalau tak puas jugak bleh la tinggal message ka, letak comment ka... mau Lagi??? email la sama wa kat taiping9495 at gmail dot com.

terima kasih kat sapa2 yg tolong website ni secara jualan langsung atau black market....

article yg ada dlm ni adalah hakcipta blog ni kecuali ada dinyatakan dicilok dari sumber2 tertentu... segala komen yg dibuat dalam blog ni takde langsung mewakili blog nih.. komen2 tu adalah hak dan rekacipta org yg tulis komen tu... ada paham? webmaster ada hak utk meng'edit', meng'keluar'kan mana2 post yg dirasakan tidak sesuai