Kurma tu dah hampir masak. Nanti kat buah tu, ada hitam & lembik sikit (tanda masak). Paling best bila yg separuh hitam, separuh kuning (dipanggil balah), sbb mmg manis & rapuh.
Nak peram dia senang jer. Letak jer atas meja tu, nanti pandailah dia masak. Tak perlu letak gula, sbb gula yg melekit tu adalah gula kurma.
Nak makan terus pun boleh, tp eloknya basuhlah dulu. Kang kena cacing plak! :D
ini kurma ker sawit ni? buah yg belum masak lagi tu, besar mcm buah sawit je
yg aku tau, everytime lepas bersalin, especially kalo kena tahan berhari2 kat hospital, aku ada standby satu kotak kurma yg half kilo. buleh habis dlm 5 hari. and it's a easy, good, clean food.
adzimi, try ko buat dulu kurma goreng tu..he..he..kurma kat saudi ni diaorg varietykan..ada pitted kurma pastu diaorg letak badam dlm kurma tu, kurma celup coklat (bkn strawberi je blh celup coklat tau), biskut kurma, kek kurma n mcm2 lg la..sampai aku x larat makan..pastu murah lak kurma tu..1 kilo baru 5 riyal (tp tgk jenis la)..
Andak, durian goreng ada, aku dah makan 2 3 kali dah, tapi i'm not sure whether its a family thing or memang known recipe. Org kelantan ni kreatif sikit bab2 mencipta makanan. Sodappppp.
Hahaha, kan aku dah kata, orang Malaysia ni champion kalau makanan bergoreng. Hmmm.. nak gak aku try rasa kurma goreng. So dia goreng pakai tepung je? Tepung ni standard ke tepung yg org guna utk goreng pisang, cempedak etc? Bab tepung ni aku tak tau sangat. Boleh mintak wife aku try nanti.
..::disclaimer::.. website ni bukan official website mrsm taiping... mau carik official punya, http://www.mrsmkm.edu.my/taiping/. segala isi kandungan dalam blog ni tak mewakili mrsm taiping dan MARA. Untuk cari Ansara Cawangan Taiping, bleh p ke http://www.actorg.net. Kat ACTorg.net, webmaster dia Abg Damit.... website ni utk geng2 mrsm taiping batch 9495 lay-park, borak2, merapu, meroyan, melalak.
jemput tengok dan tengok lagi.. kalau tak puas jugak bleh la tinggal message ka, letak comment ka... mau Lagi??? email la sama wa kat taiping9495 at gmail dot com.
terima kasih kat sapa2 yg tolong website ni secara jualan langsung atau black market....
article yg ada dlm ni adalah hakcipta blog ni kecuali ada dinyatakan dicilok dari sumber2 tertentu... segala komen yg dibuat dalam blog ni takde langsung mewakili blog nih.. komen2 tu adalah hak dan rekacipta org yg tulis komen tu... ada paham? webmaster ada hak utk meng'edit', meng'keluar'kan mana2 post yg dirasakan tidak sesuai
17 comments:
kurma tu boleh terus makan mcm tu ka lepas petik? ka kena peram dan tambah gula dulu?
Kurma tu dah hampir masak. Nanti kat buah tu, ada hitam & lembik sikit (tanda masak). Paling best bila yg separuh hitam, separuh kuning (dipanggil balah), sbb mmg manis & rapuh.
Nak peram dia senang jer. Letak jer atas meja tu, nanti pandailah dia masak. Tak perlu letak gula, sbb gula yg melekit tu adalah gula kurma.
Nak makan terus pun boleh, tp eloknya basuhlah dulu. Kang kena cacing plak! :D
mat yie, seingat aku ko ada mention, wal tompok-tompok, wal taik unta... ye ke?
yup, agree with mat yie..yg paling best separuh hitam tu..kalau mkn yg kuning rasa kelat skit..
kurma kat site aku je yg segan nak berbuah..
ini kurma ker sawit ni? buah yg belum masak lagi tu, besar mcm buah sawit je
yg aku tau, everytime lepas bersalin, especially kalo kena tahan berhari2 kat hospital, aku ada standby satu kotak kurma yg half kilo. buleh habis dlm 5 hari. and it's a easy, good, clean food.
Haq,
Yang kuning sekarang mungkin kelat sbb buah pun tak betul2 masak. Cam buah durian laa... awal2 musim, durian dijual tak betul2 masak.
Kau tunggu lepas pertengahan puasa (dekat nak abis summer), mesti yg kuning pun tak kelat. Tak tahulah, kot2 kat Saudi lain...
Mat Yie, kalau dah petik pun dia boleh masak sendiri ke?
Macam pisang jer...
Lepas petik, pun masak sendiri kan?
Kalau orang lain masak... Namanya bertukar jadi pisang goreng & cokodok pisang!
Hmm..i wonder if there is such thing as kurma goreng. Kalau ada, sure di-pioneer oleh orang Malaysia yang champion dalam bab2 makanan goreng ni!
Cakap pasal kurma goreng, teringat plak aku kat durian goreng. Yumm yumm, ni yg terliur tengah2 malam ni. Mana ler nak carik durian goreng minggu ni.
adzimi, try ko buat dulu kurma goreng tu..he..he..kurma kat saudi ni diaorg varietykan..ada pitted kurma pastu diaorg letak badam dlm kurma tu, kurma celup coklat (bkn strawberi je blh celup coklat tau), biskut kurma, kek kurma n mcm2 lg la..sampai aku x larat makan..pastu murah lak kurma tu..1 kilo baru 5 riyal (tp tgk jenis la)..
err... kenapa aku x penah dengar pun durian goreng?
Andak, durian goreng ada, aku dah makan 2 3 kali dah, tapi i'm not sure whether its a family thing or memang known recipe. Org kelantan ni kreatif sikit bab2 mencipta makanan. Sodappppp.
adzimi,
kurma goreng ada laa.. family belah hubby aku buat. Goreng dgn tepung mcm cempedak. sedap jugak walaupun mulanya aku rasa agak weird..
Hahaha, kan aku dah kata, orang Malaysia ni champion kalau makanan bergoreng. Hmmm.. nak gak aku try rasa kurma goreng. So dia goreng pakai tepung je? Tepung ni standard ke tepung yg org guna utk goreng pisang, cempedak etc? Bab tepung ni aku tak tau sangat. Boleh mintak wife aku try nanti.
Adzimi...
Good luck in your experiment.
Post a Comment