Thursday, December 06, 2007

Laksa Kelantan

Bahan-Bahan:
1 kg ikan kembung rebus 200 gm bawang merah 80 gm bawang putih 80 gm halia 80 gm cili padi 40 gm belacan 4 batang bunga kantan 4 ikat daun kesum 2 batang serai 3 keping asam keping 4 liter santan pekat garam secukup rasa
Cara:
Panaskan minyak dan masukkan ikan kembung rebus yg telah ditumbuk lumat, bawang merah,bawang putih,halia,cili padi, belacan, bunga kantan,daun kesum, serai & asam keping serta air.Kemudian setelah mendidih masukkan pula santan pekat.Gaul sebati& kacau sehingga pekat. Resipi from mesra.net Kalau tak nak pakai ikan kembung rebus, bleh pakai ikan sardin in brine. Rasanya lagi best & kurang hanyir. Aku buat kat UK, & mmg yg suka mmg suka betul termasuk kawan aku dari Sarawak. // web mod

2 comments:

Anonymous said...

Ni resipi utk Laksam ke? Pergghh, this is one of my favourite foods. Boleh lah try pas ni.

[i] said...

adzimi, aku baru perasan.. aku tak sure laksa yang aku masak tu ada bunga kantan ke tak.. bleh la tanya mak mertua ko...

..::disclaimer::..
website ni bukan official website mrsm taiping... mau carik official punya, http://www.mrsmkm.edu.my/taiping/. segala isi kandungan dalam blog ni tak mewakili mrsm taiping dan MARA. Untuk cari Ansara Cawangan Taiping, bleh p ke http://www.actorg.net. Kat ACTorg.net, webmaster dia Abg Damit.... website ni utk geng2 mrsm taiping batch 9495 lay-park, borak2, merapu, meroyan, melalak.

jemput tengok dan tengok lagi.. kalau tak puas jugak bleh la tinggal message ka, letak comment ka... mau Lagi??? email la sama wa kat taiping9495 at gmail dot com.

terima kasih kat sapa2 yg tolong website ni secara jualan langsung atau black market....

article yg ada dlm ni adalah hakcipta blog ni kecuali ada dinyatakan dicilok dari sumber2 tertentu... segala komen yg dibuat dalam blog ni takde langsung mewakili blog nih.. komen2 tu adalah hak dan rekacipta org yg tulis komen tu... ada paham? webmaster ada hak utk meng'edit', meng'keluar'kan mana2 post yg dirasakan tidak sesuai